La Generalitat inicia l'elaboració del Pla d'Acció de la Xarxa d'Itineraris no Motoritzats, que arribarà a 3.360 quilòmetres en 289 ciclorrutes

Guardar

Carril ciclista i per a vianants
Carril ciclista i per a vianants

La Generalitat, a través de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, ha iniciat el procediment d'elaboració del Pla d'Acció Territorial de caràcter Sectorial (PATS) de la Xarxa d'Itineraris No Motoritzats de la Comunitat Valenciana (XINM). Es tracta d'una xarxa que es preveu que abast 3.360 quilòmetres distribuïts en un total de 289 ciclorrutes.

Així, en l'actualitat s'ha exposat a consulta pública prèvia aquest document, "que s'integra en el marc de l'estratègia de mobilitat del Consell i s'encamina a disminuir el nivell de motorització i la dependència del petroli del nostre model de transports, amb la consegüent reducció dels impactes negatius en l'àmbit energètic, ambiental i de la salut", ha assenyalat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

"Un dels compromisos del Govern valencià - ha continuat el titular d'Obres Públiques-, és l'impuls d'actuacions encaminades al desenvolupament de models de mobilitat sostenible i, entre elles, les relacionades amb l'ús de la bicicleta i l'establiment i millora d'itineraris per als vianants".

"L'èxit del model de mobilitat sostenible basat en corredors no motoritzats implica tindre una xarxa entrellaçada que, amb uns criteris mínims de seguretat i comoditat, comunique les àrees urbanes amb els focus de generació de desplaçaments quotidians de la població. Per això, amb instruments com la Xarxa, redoblarem esforços per a identificar-los i planificar la seua connexió amb la malla de vials no motoritzats".

173 municipis

La XINM compta actualment amb 1.017 quilòmetres de vies de ciclovianants en servei, distribuïts al llarg de 119 ciclorrutes, la longitud mitjana del qual és de 8,8 quilòmetres (la longitud és molt variable, des dels 300 m de la CR-645 als 76,7 quilòmetres de la Via Verda Ulls Negres).

La província que compta amb un major nombre de quilòmetres de vies de ciclovianants és València, amb 417 quilòmetres (41%), seguida d'Alacant, amb 367 quilòmetres (36%) i, finalment, Castelló, amb 233 quilòmetres (23%).

La xarxa travessa 173 termes municipals, la qual cosa representa un 32% del total de municipis de la regió i quant a les seues característiques funcionals, la gran majoria de les infraestructures que la conformen (51,7%) són vies d'ús exclusiu ciclista.

El conjunt de les actuacions proposades en l'estudi de planejament elaborat per a la seua inclusió en la XINM, ascendeix a un total de 2.350 quilòmetres de vies de ciclovianants, distribuïts al llarg de 225 ciclorrutes, de les quals, 55 serien ja existents i es veurien completades.

Objectius del PATS

El PATS de la XINM preveu realitzar actuacions en cinc àmbits: finalització de ciclorrutes existents; connexió entre poblacions; mobilitat quotidiana; mobilitat recreativa i permeabilització d'infraestructures.

Un dels seus principals objectius és fomentar l'ús dels mitjans de transport sostenibles mitjançant l'oferta a l'usuari d'una xarxa completa, segura, accessible i còmoda.

En aquest sentit, es definirà una xarxa d'itineraris no motoritzats en la Comunitat, que complete la ja existent i que permeta la interconnexió dels diferents trams, s'impulsarà el desenvolupament de noves vies metropolitanes no motoritzades i s'afavorirà l'accessibilitat en transport no motoritzat als centres generadors de mobilitat quotidiana com a polígons industrials, centres educatius, sanitaris, comercials, centres intermodals, etc.

A més, es preveu generar una sèrie d'itineraris ciclovianants que puguen ser integrats en altres rutes i itineraris de gran recorregut de tipus recreacional i turístic com Eurovelo EV-8, la Via Litoral de la Comunitat Valenciana, les Vies Verdes i altres itineraris que faciliten l'accessibilitat a espais d'interés natural, paisatgístic o mediambiental.

Addicionalment es definiran les actuacions encaminades a millorar la permeabilitat de les grans infraestructures enfront dels itineraris no motoritzats o es disposarà de catàleg digital actualitzat interoperable per les diferents administracions implicades.

Procés participatiu

Les persones interessades podran dirigir-se al Servei de Planificació de la Direcció General d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, o al correu electrònic [email protected].

Destacats