La Diputació presenta un projecte per a trencar el tabú i parlar del suïcidi juvenil

L'àrea d'Educació, dirigida per Empar Folgado, presenta el 4 de març un material didàctic per a treballar a les aules que inclou un dossier, poemes musicats i una exposició virtual

Guardar

La Diputació presenta un projecte per a trencar el tabú i parlar del suïcidi juvenil
La Diputació presenta un projecte per a trencar el tabú i parlar del suïcidi juvenil

La prevenció del suïcidi, especialment entre la població juvenil, s'ha convertit en una de les línies d'acció de l'àrea d'Educació de la Diputació de València, amb la mirada posada en els centres educatius de la província.

Així, a través del programa Suïcides: joves, parlem?, es posaran a la disposició dels equips de tutoria i d'orientació escolars recursos dirigits a trencar tabús i fomentar la conversa sobre la problemàtica del suïcidi, abordant el tema des dels espais més pròxims en l'adolescència: família, centre educatiu, entorn social municipal, referents, etc.

A més, els joves podran plasmar les seues sensacions en llenços que facilitarà la Diputació, que romandran com a obres d'art sorgides del procés de reflexió que proposa aquest programa.

La diputada d'Educació i Inclusió Social, Empar Folgado, indica que "els experts venen advertint que el suïcidi és un problema de salut pública emergent" i aposta per "posar el focus en la prevenció, tal com assenyalen els professionals de la salut mental; tenint en compte a més que un de cada deu suïcidis a Espanya són valencians".

Presentació a Aldaia

El programa Suïcides: joves, parlem? es presentarà la vesprada del 4 de març al Teatre Auditori Municipal (TAMA) d'Aldaia, en un acte especialment dirigit als professionals que treballen amb adolescents, la inscripció dels quals ja està disponible en la pàgina web www.suicidesparlem.org.

Durant l'acte, es podrà veure i escoltar un resum del material didàctic que es suggereix, així com altres activitats dissenyades per a l'ocasió. Així mateix, comptarà amb la participació de professionals i representants de les institucions que col·laboren en aquest programa.

L'esdeveniment, conduït per la comunicadora Lourdes Maldonado, conclourà amb l'estrena en concert del nou disc de Bertomeu, que inclou poemes musicats del jove valencià David Rosaleny, que es va llevar la vida als 31 anys d'edat.

A partir d'eixe moment, tots els municipis valencians podran fer ús dels materials creats i supervisats per l'equip de professionals, encapçalats per Enric Ortega Torres, doctor en Didàctica, i Jorge Perpiñá González, doctor en Psicologia, disponibles de manera permanent i gratuïta tant en la pàgina web del projecte (www.suicidesparlem.org) com en la de la Diputació (www.dival.es).

"Si amb tot això aconseguim que una sola persona decidisca viure i no fer el pas cap a un nou suïcidi, si podem alleugerir la càrrega d'algú... haurem aconseguit donar resposta a una necessitat emergent, urgent i necessària entre la població juvenil", assegura la diputada Empar Folgado.

Després de la presentació oficial, el projecte viatjarà a set municipis de la província de València per a realitzar en directe el concert-presentació amb alumnat de l'ESO i Batxillerat. Així, els grups ho podran treballar en classe i finalment expressar-se i crear art als llenços facilitats. Totes les obres podran ser visitades en una exposició virtual en la pàgina web del projecte.

David Rosaleny Moreno (1973-2005)

Poeta i actor valencià nascut a Massanassa, va escriure aquests poemes amb 16 i 17 anys, quan era estudiant de secundària. David va ser guardonat amb diferents premis de poesia juvenil. Va continuar escrivint poesia i teatre i mostrant el seu talent i tendresa a través dels versos. Després, va estudiar filologia catalana a la Universitat de València, mentre continuava cultivant la seua passió: la poesia i el teatre, fins a 2005, any en què va decidir llevar-se la vida. Es va suïcidar.

Arxivat a:

Destacats