La Diputació celebra el seu cinqué Feminari reivindicant el paper de les dones en la societat postpandèmica

Un miler de persones segueix el fòrum feminista que organitza l'àrea d'Igualtat de la corporació provincial, la meitat des del pati de butaques del Teatre Principal de València que acull el congrés

Guardar

V Feminari Valencia
V Feminari Valencia

El Teatre Principal de València acull des d'aquest divendres i fins al migdia del dissabte la cinquena edició del Feminari de la Diputació de València que, sota el títol 'Reptes feministes després d'una pandèmia', tracta de garantir la resposta de les dones als grans canvis que se succeeixen en la societat postpandèmica. Una transformació ràpida i imprevista que, com defensa el president de la Diputació, Toni Gaspar, "ha de tindre sí o sí una mirada feminista per a continuar lluitant per la justícia social que la història deu a les dones".

Gaspar ha agraït l'esforç de l'àrea d'Igualtat per a organitzar aquest congrés en plena pandèmia i ha empoderat a les dones presents en el teatre de la Diputació convertint-les en la desena musa del Principal, "la font d'inspiració del feminisme que hem de sumar a les nou muses de les arts que governen el teatre". El màxim responsable provincial va instar a "mantenir la intensitat de la lluita feminista davant els grans i ràpids canvis que ens condueixen a una nova civilització marcada pel canvi climàtic i la revolució digital, i que es converteix en una nova oportunitat per a bandejar vells rols i acabar amb la cultura masclista i la seua sobredosi de testosterona".

La diputada d'Igualtat, Eli García, va destacar el retorn a la presencialitat d'un fòrum feminista que lamentablement continua sent necessari per a donar resposta a "les desigualtats, amenaces i injustícies que aguaiten a les dones". I les seues primeres paraules van ser per a condemnar el "terrible atropellament del règim talibà als drets fonamentals de les dones afganeses, la meitat del seu poble". La referència pot semblar llunyana, però "els talibans estan molt més prop del que pensem, i diàriament ens arriben mostres des de tribunes públiques del nostre entorn, amb un discurs misogin que escup odi".

Obertura en el Principal

En un acte d'obertura que ha comptat amb l'assistència de la delegada del Govern en la Comunitat, Gloria Calero, la presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, responsables de l'executiu autonòmic i institucions com el Consell Valencià de Cultura i la Universitat de València, diputats i diputades autonòmics i provincials i alcaldes i alcaldesses de la província, Eli García ha exposat el programa d'un Feminari que pretén llançar llum sobre l'impacte de la pandèmia des del punt de vista de dones empresàries, periodistes, filòsofes, catedràtiques, economistes, artistes o emprenedores en el món rural.

La diputada ha insistit en el crit de ràbia contra la violència de tota mena que s'exerceix contra les dones, recordant a l'última víctima de la violència de gènere a Torrevieja, abans de reprendre el camí per a aconseguir la igualtat real entre dones i homes al qual pretenen contribuir projectes ja consolidats com el Feminari. "Eixe camí el van iniciar de manera anònima les nostres mares i iaies, i també dones a les quals no podem oblidar per la seua contribució des de l'àmbit educatiu, com Emilia Pardo Bazán; el moviment obrer, com María Cambrils; o l'escena política, cas de Clara Campoamor i Carmen Alborch, qui ens va deixar aquella famosa frase que el feminisme hauria de ser declarat patrimoni de la humanitat", va recordar Eli García.

El llegat d'aquestes dones i el de "totes les que durant la pandèmia ens han demostrat el seu paper fonamental en la societat des del sector sanitari, l'educatiu, les residències, les cures, l'alimentació o la neteja" són el punt de partida d'un fòrum que debat sobre una nova civilització que necessita la mirada feminista en la presa de decisions. I les ponents d'aquest cinqué Feminari de la Diputació tenen molt a dir en eixe cercle de poder de la nova era.

Les ponents

La catedràtica de Filosofia Moral i Política Amelia Valcárcel, padrina del Feminari, ha sigut l'encarregada d'obrir el fòrum de reflexió amb la conferència 'La civilització feminista', en la qual ha tractat d'analitzar "la nova posició de les dones en el magnífic canvi d'època que vivim". A continuació, s'ha celebrat la primera taula de debat amb el títol 'La coeducació importa', en la qual la professora Elena Simón, llicenciada en Filologia Moderna, la sociòloga Marina Subirats i la directora de la Fundació ANAR, Teresa Martínez Peral, han aportat el seu punt de vista sobre les claus per a coeducar i les cures com a valor essencial per a la vida.

Per a la vesprada del divendres hi ha programades altres dues taules de debat. La primera versarà sobre dones referents en el món rural, amb la projecció del vídeo amb el mateix títol i un diàleg amb les seues protagonistes. La segona aprofundirà en l'altra mirada sobre l'economia proposada per l'àrea provincial d'Igualtat, amb la participació de la professora i directora de la Unitat d'Investigació d'Economia Feminista, Isabel Pla, la presidenta de CEV València, Eva Blasco, i la secretària de Formació i Ocupació d'UGT-PV, Pilar Mora. Les ponents aportaran el seu punt de vista sobre el teletreball i la conciliació corresponsable, la realitat de la dona en l'àmbit empresarial i els reptes feministes per al sindicalisme de classe.

La matinal del dissabte comptarà amb altres dues taules de debat. La primera d'elles sobre la cultura audiovisual, en la qual intervindran Yolanda Domínguez, artista visual experta en comunicació en gènere; l'actriu valenciana Rosana Pastor, guanyadora del Goya per 'Tierra i llibertad'; i l'escriptora, il·lustradora i divulgadora María Murnau. La segona, sota el títol 'L'explotació sexual', abordarà la prostitució abans i durant la pandèmia, l'atenció i protecció a les víctimes d'explotació sexual i la falsa llibertat del cos venut. La presidenta de l'associació solidària ASFA, Maura von Fürth; la directora territorial de la Fundació Apip-Acam, Yolanda Tornero, i la filòsofa i escriptora Rosa M. Rodríguez Magda seran les ponents.

Seguiment del Feminari i clausura

El cinqué Feminari de la Diputació de València pot seguir-se en directe a través del canal Youtube de la corporació provincial (https://www.youtube.com/user/diputacionvalencia) i també en les xarxes socials, on l'àrea provincial d'Igualtat proposa participar en el debat mitjançant l'etiqueta #VFeminariValència

Per qualsevol d'aquestes vies podran seguir-se també les conferències programades en el V Feminari de la Diputació, les de la catedràtica en Dret Processal Elena Martínez sobre 'Igualtat i Violència de Gènere en temps de distopia pandèmica'; la directora de la Fundació Dones, Marisa Soleto, sobre 'Polítiques d'Igualtat per a la recuperació econòmica'; i l'exvicepresidenta del Govern Carmen Calvo, que intervindrà abans de la clausura oficial a càrrec de la diputada d'Igualtat.

Carmen Calvo, doctora en Dret Constitucional, pronunciarà la conferència 'Com eixim d'esta?' el dissabte a les 13.00 hores, abans de la intervenció final i les conclusions d'Eli García i el tancament musical de Jazz Woman, autores de la banda sonora d'aquesta nova edició del Feminari.

Destacats