La Comunitat Valenciana, al capdavant del "Chemsex": ús de drogues per a mantenir sexe durant més temps

Guardar

Partida de drogues
Partida de drogues

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia on més es practica el Chemsex, una praxi sexual entre homes en la qual el fonamental és l'ús de drogues per a poder mantenir sexe durant més temps, des d'hores a dies, la qual cosa suposa un "problema de salut pública", segons es constata en l'últim número publicat per la Conselleria de Sanitat de la revista 'Viure en salut', i recollit per Europa Press.

Aquesta pràctica, segons defineix el Fòrum Europeu del Chemsex, es correspon a "homes homosexuals i bisexuals, que té sexe amb homes i persones trans i no binàries que participen en la cultura del sexe sota la influència de drogues presa abans i/o durant la trobada sexual".

Les drogues, segons l'autor de l'article, el doctor Juan Flores Cid, cap de la secció de malalties infeccioses de l'Hospital Arnau de Vilanova de València, comporten "una desinhibició amb conductes més arriscades que provocaran situacions de perill per a la salut". Per això, és "un problema de salut pública".

Així, apunta que les últimes enquestes dibuixen a una persona usuària de 35-39 anys, espanyola, que viu en ciutats de més d'un milió d'habitants, amb estudis universitaris, moltes amb parella estable, infectada pel virus de la immunodeficiència humana, en tractament antiretroviral, mal adherent i amb freqüències infeccioses de transmissió sexual.

Sobre aquest tema, explica que el problema d'aquesta pràctica és "l'ús de drogues recreatives que permeten una desinhibició sexual important i afavoreixen la duració de les relacions", unit "al consum de fàrmacs potenciadors, com Viagra, per a aconseguir ereccions més ràpides i duradores".

Una altra característica és l'ús d'apps de contactes per a concertar sessions, que permeten "un accés ràpid, fàcil i privat entre les parts permetent conéixer i relacionar-se amb més gent", i que visualitzen unes certes pràctiques que abans es consideraven marginals com 'bareback', relacions sexuals sense protecció; 'fisting', introducció del puny per via anal, o 'serosorting', pràctiques amb seropositius coneixent prèviament el risc.

A més, en les apps s'utilitza un argot i emoticones el significat de les quals es viralitza ràpidament: caramels per a ús de drogues sintètiques; un nas per a l'ús de cocaïna o el puny per a la pràctica del 'fisting'. Però a més del sexe, les apps permeten "el fàcil i ràpid accés a la compra de drogues amb menys risc per al client, que fins i tot s'emporten al domicili a preus assequibles segons el mercat".

L'article assenyala que el turisme LGTB també afavoreix la realització d'aquesta pràctica, ja que a través d'agències organitzen festes al voltant de tothom que inclou el trasllat i l'hotel. El problema que ve després, constata, és l'augment de les infeccions de transmissió sexual per no usar preservatiu, ja que "encara que al principi es comence a usar, quan s'emporta un temps i amb el consum de drogues desapareixen les mesures de protecció".

COMPLICACIONS PSICOLÒGIQUES

Així mateix, descriu altres problemes com les complicacions per l'ús de drogues intravenoses o les complicacions traumàtiques, com a esquinçaments anals, així com les derivades per l'ús de les drogues en el sistema nerviós central. Però el "pitjor", assenyala, són les alteracions psicològiques que produeixen, que inclouen en el treball, relacions socials, oci, relacions familiars i salut perquè "no s'aconsegueix mantenir sexe sense ús de drogues".

Per tot això, l'especialista assenyala que, davant l'augment constatat de les malalties de transmissió sexual i de consum de drogues, amb els seus problemes físics i psicològics, "cal actuar, dimensionar el problema i augmentar la col·laboració" entre Administracions, ONG, Unitats de Conductes Addictives, psicòlegs, psiquiatres, CIPS (Centre d'Informació i Prevenció de la Sida) i Unitats de Malalties Infeccioses per a formar circuits de derivació en el qual la persona usuària "no es troba aïllada sinó protegida".

Arxivat a:

Destacats