L'Hospital Clínic és el primer centre públic d'Espanya a implantar un estimulador medul·lar enfront del dolor crònic que no respon a altres tractaments

Analitza contínuament la resposta del pacient per a ajustar l'estimulació en funció de les seues necessitats

Guardar

Uns metges operen en el quiròfan de l'Hospital Clínic Universitari de València
Uns metges operen en el quiròfan de l'Hospital Clínic Universitari de València

La Unitat del Dolor de l'Hospital Clínic Universitari de València ha implantat un estimulador medul·lar de circuit tancat en un pacient amb dolor crònic intractable per altres mitjans. Es tracta del primer hospital públic que ho implanta a Espanya.

Aquest nou estimulador medul·lar s'ha col·locat en un pacient amb dolor crònic lumbar i a les cames després d'haver passat per múltiples cirurgies de columna.

"Es tracta d'un pacient al qual s'havia tractat amb múltiples analgèsics i tècniques intervencionistes del dolor que no havien sigut efectives. El pacient presenta diàriament dolor insuportable amb importants limitacions en la seua qualitat de vida", tal com explica el cap de Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic de València i responsable de la Unitat del Dolor, Carlos Tornero.

El nou dispositiu analitza de manera contínua les respostes del pacient a l'estimulació medul·lar, d'aquesta manera s'ajusta la dosi d'estimulació en funció de les necessitats del pacient a cada moment del dia.

"La principal diferència respecte a altres sistemes és que s'aconsegueix adaptar l'estimulació elèctrica que s'aplica al pacient a les seues necessitats reals i tot això suposa avantatges com per exemple adaptar l'estimulació als moviments que realitza el pacient o a la postura en la qual es troba a cada moment", ha afegit Carlos Tornero.

L'estimulador medul·lar s'implanta en l'espai epidural mitjançant visió radiològica en quiròfan. El procediment es realitza baix sedació lleugera i infiltració amb anestèsic local i té una duració aproximada de 90 minuts. No és obligatori l'ingrés hospitalari dels pacients sotmesos a aquesta mena d'implant per a tractament del dolor, sent recomanada una estada a l'hospital d'un mínim de 6-8 hores.

"El pacient nota l'alleujament del dolor de forma pràcticament immediata. De fet, a les 24 hores es torna a valorar al pacient per a ajustar les dosis d'estimulació que requereix. Tots els ajustos posteriors a la cirurgia es realitzen per telemetria, sense necessitat de tornar a intervenir al pacient", tal com ha explicat el doctor Tornero.

"Aquests nous dispositius permetran a pacients amb dolor intens i als quals se'ls han realitzat diferents tècniques sense haver trobat alleujament, poder tindre una millora en la seua qualitat de vida i en la seua funcionalitat", ha afegit.

Arxivat a:

Destacats