L'ETNO i AVA atorguen l'onzé Premi Joan Francesc Mira a Ana Mª Camp per la seua investigació sobre el Montgó

El Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació i l'Associació Valenciana d'Antropologia premien el treball de recerca d'Ana María Camp Muñoz 'De la pansa a la rajola. El cas del Parc Natural del Montgó'

Guardar

Entrega del Premi Joan Francesc Mira a Ana María Campo Muñoz
Entrega del Premi Joan Francesc Mira a Ana María Campo Muñoz

L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i l'Associació Valenciana d'Antropologia (AVA) han lliurat l'onzé Premi d'investigació Joan Francesc Mira; un guardó que, en la present edició, ha premiat el treball 'De la pasa al ladrillo. El caso del Parque Natural del Montgó (Alicante, España)' d'Ana María Campo Muñoz.

A l'acte de lliurament van assistir el diputat de Cultura, Xavier Rius, el cap de difusió de l'ETNO, Francesc Cabañés, la presidenta d'AVA, Pepa García, la vicerectora de Cultura de la Universitat de València, Ester Alba, la representant de Caixa Popular Nuria Salazar i l'antropòleg Joan Francesc Mira. La presidenta d'AVA, Pepa Garcia, destacà al seu parlament "la consolidació d'un premi d'investigació antropològica únic a l'estat espanyol que arriba a l'onzena edició", mentre que el diputat de Cultura, Xavier Rius, emfatitzà "el suport a la tasca investigadora en l'àmbit de l'antropologia que suposa per als guardonats aquest prestigiós reconeixement".

Ana María Campo Muñoz és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València i en Antropologia Social i Cultural per la UNED, i doctora en Ciències Socials per la Universitat. Ha treballat com a tècnica d'Espècies Amenaçades i tècnica d'Espais Naturals Protegits en la Generalitat Valenciana. És presidenta de l'associació 'Observatori del Vinalopó'; presidenta del Consell de Participació del Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i la Serra del Sit; i investigadora en temes relacionats amb xarxes informals de conservació de la biodiversitat a la província d'Alacant. Actualment, treballa en el projecte 'Goberpark', que té com a objecte conéixer l'evolució de la gestió als parcs naturals i analitzar la seua situació a través d'un enfocament multidisciplinari, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i el programa FEDER.

'De la pasa al ladrillo'

El seu treball, 'De la pasa al ladrillo. El caso del Parque Natural del Montgó' analitza el context polític, institucional, legislatiu, socioeconòmic, i cultural, en el qual es va desencadenar el procés que va culminar amb la declaració d'una àrea protegida (AP), el Parc Natural del Montgó, i la seua evolució i impacte en l'ordenació de la comarca de la Marina Alta i, en particular, els municipis en què es troba inserida, Dénia i Xàbia. Com a cas d'estudi, aquesta AP ha permés abordar la conservació i protecció de la naturalesa en contextos territorials densament urbanitzats i amb una orientació econòmica marcada pel turisme residencial i de masses, com és el cas de gran part de la franja litoral de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, la investigació ha incidit en l'anàlisi d'un factor escassament tractat en la gènesi de les àrees protegides: el lideratge en les iniciatives i accions col·lectives que culminen amb la declaració d'un "enclavament protegit". Conéixer les preocupacions, interessos o expectatives de determinades persones o xicotets grups d'actors socials resulta essencial, en moltes ocasions, per a desentranyar les lògiques mantingudes en l'articulació del procés declaratiu o, fins i tot, de posicions obertament contràries a eixa protecció que aconsegueixen avortar aquest procés.

El Premi d'Investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l'objectiu de contribuir a la investigació, l'estudi i la difusió de l'antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana, a més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l'àmbit antropològic. Els treballs presentats poden tractar qualsevol temàtica, sempre que es realitzen des d'una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l'obra en la col·lecció de L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia.

Destacats