Juan Antonio Pacha: "Ampliarem els actes on es puga informar a Foios sobre el que és la violència de gènere"

Parlem amb Juan Antonio Pacha, regidor d'Igualtat a l'Ajuntament de Foios

Guardar

Juan Antonio Pacha
Juan Antonio Pacha

Amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per l'eliminació de la violència contra les dones, hem parlat amb Juan Antonio Pacha, regidor d'Igualtat a l'Ajuntament de Foios, per conéixer la programació prevista per aquests dies al municipi.

Quin és l'objectiu principal de la programació entorn del 25 de novembre a Foios?

L'objectiu principal és visibilitzar la xacra de la violència masclista i no escatimar ni recursos ni esforços a poder parar aquesta barbàrie, perquè hi ha molts tipus de violència contra la dona i totes elles han de ser conegudes per la societat per a poder avançar cap a la seua fi.

Destaca la participació de l'esportista Almudena Cid en la programació. Quin paper exercirà en l'esdeveniment i per què s'ha triat la seua participació?

La veritat és que quan em van oferir una ponència d'Almudena Cid no vaig dubtar ni un segon a fer tot el possible per a poder tindre-la a Foios. Almudena és un gran referent en el món de l'esport i ve també a parlar-nos del seu últim llibre, en la seua faceta com a escriptora, "Caminar sin punteras". De tots els actes programats durant la setmana, aquest pot ser el més destacat.

La programació s'obri amb un taller de defensa personal. Com contribueix aquesta activitat a la conscienciació i prevenció de la violència de gènere?

És un acte programat amb la col·laboració de la Regidoria d'Esports i del Club de Karate de Foios, pensàrem en aquesta modalitat per a poder dotar a les dones del municipi d'un mínim de coneixements davant alguna agressió o situació perillosa, mai està de més poder adquirir eixos coneixements per si calguera posar-los en pràctica en un moment determinat. El taller consta només d'una sessió d'una hora, aproximadament, però des de la Regidoria d'Igualtat ja s'estan estudiant propostes per a d'ací a uns mesos poder oferir més sessions.

La xarrada-col·loqui amb Gemma Marin abordarà la seua experiència personal com a dona maltractada. Com s'espera que aquesta activitat impacte en la sensibilització i el suport a les víctimes?

Gemma és una lluitadora nata, sent tan jove li ha tocat viure situacions gens agradables. És un bon testimoni per a la gent jove, ja que té molts seguidors en les seues xarxes socials i pot aportar un punt de vista de la violència de gènere des de la seua joventut. Segons em comentava, ella mai ha participat en xarrades donant el seu testimoni, però té ganes de poder comptar la seua experiència i en la mesura que siga possible de poder ajudar a qui puga estar passant pel mateix.

Cartell 25N 2023 de Foios
Cartell 25N 2023 de Foios

A més, Foios participarà en una activitat conjunta a la Mancomunitat del Carraixet. Com es coordinen els municipis per a abordar conjuntament la lluita contra la violència de gènere?

Les accions conjuntes es coordinen a través de l'agent d'igualtat de la Mancomunitat del Carraixet, Encarna. Gràcies a ella podem dur a terme també accions en els municipis adherits i ens serveix de gran ajuda, tant en l'àmbit personal com en l'àmbit administratiu.

Quins temes s'han volgut destacar en el manifest que s'ha elaborat per a enguany?

Doncs bàsicament en recolzar totes les iniciatives encaminades a un futur sense violència contra les dones, tolerància zero davant qualsevol acció violenta contra les dones, reafirmar el nostre compromís amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, continuar desenvolupant programes de conscienciació i educació a les escoles per a previndre la violència de gènere i promoure la implementació de projectes i programes locals que promoguen la inserció laboral de les víctimes de violència de gènere.

Per què convida la ciutadania a participar en tots els actes programats?

Perquè cal sumar-se a aquestes activitats que any rere any preparem per a lluitar contra la xacra social que suposa la violència masclista. No podem fer-nos a un costat. Fins que arribe el dia en què cap dona siga assassinada a les mans d'un home pel simple fet de ser dona, o que cap dona, xiquet o xiqueta siga víctima de tràfic de persones, continuarem treballant i lluitant des de les institucions i també necessitem estar treballant colze a colze amb la ciutadania, a peu de carrer.

Amb la seua arribada a la Regidoria d'Igualtat, quin serà el full de ruta de les polítiques contra la violència de gènere des de l'Ajuntament?

La intenció és no centrar-se només en dos moments puntuals de l'any com pot ser la setmana del 8M i la setmana del 25N. Vull ampliar més els actes on es puga informar sobre el que és la violència de gènere, per això estic en permanent contacte amb les tècniques de joventut i amb l'agent encarregada d'igualtat de l'IES Francesc Badia. Crec que ací és on s'ha de posar el focus per a anar introduint conceptes i que els joves vagen desenvolupant els seus coneixements sobre el que significa el maltractament cap a les dones.

Arxivat a:

Destacats