El servei complet de Rodalia Renfe ja té una data per al funcionament complet. Tal com ha assenyalat el Ministre Puente, es tracta del pròxim 22 de desembre. En aproximadament un mes, el 22, tornaran a estar 100% operatives i sense busos llançadora la línia C1 i C2 i a més el tram de la C3 entre València i Aldaia.
"És el millor regal de Nadal que podem oferir a València. És el nostre propòsit, espere veure'l satisfet, perquè fins ara les previsions s'han complit. Som optimistes i estem segurs que serem capaços d'arribar a temps", ha recalcat Puente, encara que ha precisat que hauran de continuar treballant "a tres torns, set dies a la setmana" per a complir l'objectiu.
En l'actualitat únicament funcionen la C5 i C6 en tot el seu tram ferroviari. Mentre la C1 i C2 arriben fins a Silla i a través de busos llançadora, es connecta amb la ciutat de València. No obstant això i com va avançar el Ministre, el pitjor dels trams és el de la línia C3.
En concret, Puente ha apuntat que estimen que el 22 de desembre es recupere per complet el traçat ferroviari de les línies C1 i C2 de Rodalia, que actualment està en servei, amb una part del trajecte el tren i l'altra amb autobús. La C1 va de Gandia a Silla amb tren i des de Silla a València el viatge és en bus; mentre que la C2 viatja de Moixent a Carcaixent per les vies ferroviàries, i d'esta última localitat a la capital valenciana es realitza en bus.
La recuperació de la línia C2, ha destacat Puente, també permetrà recuperar la connexió de València amb Alacant el 22 de desembre.
Per part seua, la línia C3, que ha quedat "absolutament devastada" després de les inundacions, amb "més de 50 quilòmetres de traçat" afectats i "quatre viaductes completament destruïts". En este cas, preveuen que el 22 de desembre es realitze el trajecte de València a Aldaia.
El ministre ha detallat que actualment estan treballant en els itineraris entre Silla i València i entre Carcaixent i València. Per exemple, en tram Silla-Algeme
ELECTRIFICACIÓ DE LA C3
En la C3, en el tram Utiel-Buñol, s'estan alçant els carrils de via i preparant la traça. La línia C-3 ha destacat que serà electrificada al mateix temps que es reconstrueix "quasi íntegrament".
En relació a esta electrificació, Puente ha precisat que no depén d'ell, ja que ha de superar un tràmit ambiental i comptar amb la Declaració d'Impacte Ambiental, encara que ha ressaltat que tractaran que este "s'agilite el màxim possible". "Guanyaríem viabilitat, sostenibilitat i podríem emprar un material més modern, però a efectes pràctics del servei no influiria gran cosa en el servei que estem reparant", ha puntualitzat, encara que ha insistit que "clar" que volen electrificar-la i que intentaran "accelerar processos".
També sobre la C3, respecte a la possibilitat de reconstruir-la amb dues vies, Puente ha afirmat que seria "suficient" amb incloure alguns desdoblaments, la qual cosa permetria "incrementar freqüències".
Quant a l'Alta Velocitat, ha destacat que està tota en servei --els 149 quilòmetres--, encara que ha puntualitzat que es continua treballant en neteja i reparacions en els túnels de Torrent i Chiva, la qual cosa obliga a establir limitacions temporals de velocitat a 230 quilòmetres per hora. "La nostra intenció és que a la fi de la setmana que ve puguem comptar ja amb tots els trajectes a màxima velocitat", ha subratllat.
CONNEXIÓ AMB EL PORT
Preguntat per la connexió per carretera amb el Port de València, el ministre ha precisat que actualment la connexió amb el Port per carretera i ferrocarril és cap al nord; mentre que els trajectes fins a Madrid i el sud es realitzaran a través de la C2, a partir del 22 de desembre.
En este sentit, Puente ha afirmat que el que els "preocupa" ara és "una bona connexió ferroviària" amb el Port. Sobre este tema, ha sostingut que l'ampliació de la terminal nord és una operació "portuària en part, però en la seua major part és ferroviària, perquè dotarà a les terminals del Port de València d'una connexió amb tren en el mateix costat de cada terminal".