L'IVAJ impulsa 'Albergue+', un nou model de la xarxa d'albergs juvenils de la Comunitat Valenciana més sostenibles i inclusius

Guardar

Alberg situat en el Paratge Natural Municipal La Costera
Alberg situat en el Paratge Natural Municipal La Costera

El director general de l'IVAJ, Jesús Martí, ha presidit una reunió de treball amb personal directiu d'albergs i residències de l'Institut Valencià de la Joventut per a definir el projecte 'Albergue +', el nou model de la xarxa d'albergs juvenils de la Comunitat Valenciana en el qual s'està treballant i que està basat en criteris de sostenibilitat i inclusió.

Martí ha explicat que l'objectiu d'aquest nou model, que ja és està implementant en la Comunitat Valenciana, és que aquests espais "siguen cada vegada més sostenibles, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic i social, partint de la base de què es tracta d'unes instal·lacions que faciliten la mobilitat juvenil i contribueixen, a més, a la dinamització juvenil de la zona en la qual es troben".

Així, amb la finalitat d'aconseguir la sostenibilitat mediambiental, el projecte 'Alberg +' inclou, a més d'intervencions arquitectòniques que milloren els edificis, la instal·lació de panells informatius i explicatius sobre la zona, l'organització d'activitats en la naturalesa i de tallers de formació ambiental per als grups que utilitzen la instal·lació.

Altres mesures són el foment del reciclatge, la disminució dels consums d'energia i la reducció de residus i de l'ús de plàstics i l'aposta per les energies renovables.

Des del punt de vista econòmic, el projecte 'Alberg +' pretén potenciar al màxim els beneficis socials i econòmics per a la comunitat local en la qual se situen els albergs i minimitzar els negatius, amb mesures com l'aprofitament dels recursos de la zona i l'economia local, l'anomenat "comercie quilòmetre 0".

També s'aposta perquè aquests centres siguen un motor de dinamització econòmica del territori, donant a conéixer els recursos del territori, com per exemple la difusió dels recursos a través de fullets, o promocionant-los mitjançant els descomptes amb el Carnet Jove.

Accessibilitat universal

Des del punt de vista de millora social, el projecte 'Alberg +' preveu actuacions des del punt de vista de l'accessibilitat, el respecte a la diversitat, la inclusió, els bons hàbits, etc.

En concret, l'IVAJ compta amb un Pla d'Accessibilitat d'Albergs i Residències, ja en marxa, que inclou actuacions per a garantir l'accessibilitat universal en tots els seus centres; també es treballa en altres mesures com la disponibilitat de wifi en totes les instal·lacions, la instal·lació de panells informatius en almenys 4 idiomes, cursos de formació en llengua de signes per al personal dels albergs o una senyalística accessible.

A més, s'impulsa la xarxa d'albergs i residències de l'IVAJ com a espais saludables, amb mesures com la millora de les instal·lacions esportives o la contractació de serveis de manutenció amb aliments saludables.

D'altra banda, aquests espais compten amb un decàleg de convivència i respecte que inclou la seua visualització com a espais lliures de violència masclista i LGTBIfòbia, un espai per a intercanvi entre alberguistas, servei de 'bookcrossing', cuina amb especial atenció a la diversitat, etc.

Així mateix, s'estan impulsant l'adaptació de tots aquests centres perquè compten amb les infraestructures i equipaments necessaris per a ser espais polivalents amb capacitat per a albergar activitats formatives, expositives o culturals.

Arxivat a:

Destacats