Ivace+i impulsa un dispositiu eficaç, precís i menys invasiu per a la detecció precoç del càncer de pròstata

Guardar

Prostactum
Prostactum

L'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha finançat el disseny i validació d'un nou dispositiu per a detectar el càncer de pròstata d'una forma més eficaç, precisa i menys invasiva que l'examen de tacte rectal, una de les proves mèdiques més esteses en atenció primària.

La tecnologia que ha desenvolupat l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València (IBV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), permetrà millorar el cribratge d'este tumor, que a Espanya s'erigix en el de major incidència en la població masculina, amb més de 35.000 nous casos diagnosticats en 2021.

L'aportació econòmica de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha permés avançar en les investigacions prèvies fins a la fabricació del prototip final i la seua posterior validació. Per a això, s'ha dut a terme un assaig clínic que ha corroborat l'eficàcia d'esta nova ferramenta, denominada Prostacto.

L'objectiu ara és comercialitzar l'equip mèdic, per a això l'IIS La Fe, IBV, CSIC i la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, a través del seu instrument d'inversió, Redit Ventures, han constituït una spin off que està completant les proves clíniques per a la seua certificació, amb la finalitat de llançar al mercat este producte en 2025. S'espera que la companyia facture tres milions d'euros en cinc anys i empre 10 professionals d'alta qualificació.

El dispositiu integra un ecògraf mèdic, que garantix el posicionament precís en la zona de la pròstata a estudiar, i un sensor que és capaç de mesurar la rigidesa d'esta glàndula d'una forma molt més fiable, eliminant així la subjectivitat pròpia d'exploracions com el tacte rectal. Prostacto no sols proporciona informació de manera automàtica i amb un alt grau de precisió, sinó que destaca també pel seu fàcil maneig, la seua portabilitat i el seu baix cost.

En l'actualitat, el cribratge del càncer de pròstata es realitza mitjançant la combinació de diferents proves. La identificació de valors anormals de la proteïna PSA a través d'una simple anàlisi de sang constituïx el signe més comú d'alerta, que s'ha de confirmar després a través del tacte.

No obstant això, en el 18% dels casos el tumor no augmenta la concentració d'esta proteïna en sang, per la qual cosa la valoració a través de la via rectal és el principal mètode disponible per a la seua detecció. Precisament, la tecnologia que ha desenvolupat l'IIS La Fe evitarà els possibles diagnòstics tardans, la qual cosa redundarà al seu torn en una millora de les taxes de supervivència i de la qualitat de vida dels pacients.

"La idea original és bàsica: transformar en objectiva qualsevol informació mèdica subjectiva", ha destacat el doctor César David Vera Donoso, responsable del Nucli d'Investigació Translacional Integrat Urològic de València (NITIUV), que ha liderat el desenvolupament d'este projecte.

El centre d'investigació sanitària ha comptat per a això amb la col·laboració d'altres agents de l'ecosistema d'innovació. Així, l'IBV ha contribuït en el disseny i construcció d'un sistema electrònic programat de diagnòstic, mentre que l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M), entitat de titularitat mixta entre el CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV) s'ha encarregat del desenvolupament i integració en el dispositiu d'un sistema d'imatge ultrasònic per a la visualització de la pròstata.

La iniciativa s'alinea amb les conclusions del comité d'innovació en Salut, que aposten per l'optimització de les proves i processos quirúrgics amb la finalitat que resulten menys invasives i amb menors efectes secundaris associats. Així mateix, la iniciativa s'enquadra, en els eixos principals de l'Estratègia Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana, S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

Destacats