Igualtat publica la convocatòria del Programa Alba d'atenció a dones víctimes de la prostitució

Guardar

La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta en funcions del Consell, Aitana Mas

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la resolució per la qual es convoca els acords d'acció concertada per a la gestió per entitats d'iniciativa social del Programa Alba, d'atenció psicosocial itinerant i de recursos per a l'eixida de dones víctimes d'explotació sexual d'àmbits de prostitució i/o tracta així com als seus fills i filles menors que amb elles convisquen.

Aquests concerts entraran en vigor l'1 de setembre de 2023 fins al 31 d'agost de 2025, amb possibilitat de pròrroga, per al que es destinarà un import total màxim de 2.648.212 euros.

Poden optar a aquests concerts les entitats d'iniciativa social de la Comunitat Valenciana entre les quals es considera les fundacions, associacions, organitzacions de voluntariat i altres entitats sense ànim de lucre que realitzen activitats de serveis socials. Així mateix, es consideren incloses les societats cooperatives qualificades d'entitats sense ànim de lucre, conforme a la seua normativa específica.

Amb aquesta convocatòria es prorroga aquest servei posat en marxa fa any i mig per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a ajudar les dones a eixir de les xarxes que les exploten mitjançant actuacions de tipus social, jurídic, psicològic, de cerca d'ocupació i de caràcter formatiu.

El termini de presentació de sol·licituds estarà obert des de hui dimarts, 20 de juny, fins dimarts que ve, 4 de juliol, a través d'aquest enllaç.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, ha informat que el programa Alba d'atenció a dones víctimes d'explotació sexual de l'àmbit de la prostitució o tracta "ha atés des de la seua posada en funcionament l'octubre de 2021 a més de 2.000 dones en la Comunitat Valenciana", unes xifres que demostren "la necessitat d'aquest programa", que té com a objectiu l'atenció integral perquè aquestes dones "puguen eixir d'aqueix context i construir el seu projecte de vida independent".

En aquest sentit, ha destacat la labor que duen a terme les professionals que integren els equips del programa, no sols per les atencions que ofereixen en les oficines, sinó també per les eixides que realitzen les unitats mòbils que es desplacen a les zones on es duen a terme activitats d'explotació sexual per a fer la detecció i acompanyar a aquestes dones, "sempre en un equilibre amb l'atenció directa".

Programa Alba

L'objecte del Programa Alba és l'atenció en àmbits de prostitució i/o tracta, així com als seus fills i filles menors que les acompanyen, que es troben en la Comunitat Valenciana.

L'atenció professional especialitzada té un caràcter ambulatori i itinerant podent ser prestada en l'espai físic seu del programa o bé de manera itinerant quan així facilite la detecció, contacte i procés d'intervenció amb les víctimes.

Té com a objectiu atendre les dones en situació d'explotació sexual, realitzant un acompanyament professional, cobrint les seues necessitats bàsiques de manera temporal, i oferint alternatives en el procés d'aconseguir la seua promoció i apoderament per a la seua eixida d'aquest entorn i la seua autonomia personal i econòmica.

Els concerts estan convocats en tres lots, un per cada província de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de garantir proximitat de les persones usuàries a la demarcació territorial corresponent. Les entitats que s'oferisquen per a formalitzar el concert d'aquest programa podran presentar-se a un, dos o als tres lots establits, sempre que reunisquen les condicions i requisits previstos per a cadascun d'ells.

Equips de treball

Els equips, un en cada província, estan integrats per un total de 30 professionals. Cadascun d'ells està format per una persona coordinadora, dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació, que assessora i acompanya a l'equip, i una administrativa.

Les dones que entren en el programa Alba reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que precisen i que promoguen la seua promoció personal i social, el seu accés i la inserció en els recursos comunitaris per a la seua eixida de la situació d'explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per a promoure aquells factors de resiliència que els permeta realitzar un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l'adquisició d'habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d'oferir-los atenció jurídica.

D'altra banda, també es desenvolupen accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i es treballa coordinadament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, Fiscalia o Jutjats, en aquelles situacions en les quals es detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte. En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

El programa ofereix també a les dones allotjament immediat en cas que no ho tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en la qual viuen. En aquests casos, se'ls explica la seua situació legal i les seues possibilitats, i se'ls acompanya en el procés d'eixida de l'estat en el qual es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública, tant per a elles com per als seus fills i filles.

Arxivat a:

Destacats