"Menysprear la voluntat de les dones, actuar sense el seu consentiment o atacar el seu espai personal i físic és rotundament inadmissible. Tampoc cap home pot veure ni tolerar aquests comportaments com a admissibles". Aquest és l'objectiu de la campanya institucional de la Generalitat Valenciana amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.
Una campanya que posa el focus en els xics, adolescents i homes joves, i que enguany porta com a lema #25NTallaAmbLaToxicitat. La iniciativa ha sigut presentada aquest matí per la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas.
Des de la Conselleria es destinen enguany un total de 30 milions d'euros per a combatre i erradicar la violència masclista i donar un suport institucional a les dones supervivents.
Actituds quotidianes
'No t'ofengues', 'és una broma', 'no passa res', són comentaris i respostes habituals en actituds masclistes quotidianes que les dones pateixen cada dia, també en grups de Whastapp o en xarxes socials, on es comparteixen comentaris o vídeos i ningú diu res. "Es justifica com una gràcia i ho deixen córrer, és una pràctica normalitzada també en xiques i dones que ho accepten com una cosa normal", ha alertat Aitana Mas.
Així mateix, fora de les xarxes, en entorns com a discoteques, concert, festes, a aquestes conductes també se'ls lleven importància i, per exemple, es veu com un joc tocar-li el cul a les xiques sense el seu consentiment.
Segons el baròmetre joventut i gènere (2021) del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, un 18,1% de xicotets adolescents considera que és normal espiar el mòbil de la parella. Un 28% de xics joves té una percepció de la gelosia com una prova normalitzada de l'amor.
Marc estructural patriarcal i masclista
"No podem justificar totes aquestes conductes, alarmantment quotidianes, com a bromes sense maldat, o pràctiques habituals", ja que "són un caldo de cultiu, són el marc estructural patriarcal i masclista que legitima les violències masclistes, com són la violència de gènere, la violència sexual, o la violència econòmica, entre altres", ha reconegut la vicepresidenta.
Per això, aquesta campanya insta a totes les persones a apartar i trencar amb el masclisme de les seues vides, a tallar d'arrel amb comportaments tòxics i masclistes: "No cal conformar-se amb una relació mediocre o tòxica", ha afirmat Aitana Mas.
Tallar amb les actituds masclistes
La vicepresidenta ha marcat el 25N com el dia per a tallar amb aquestes actituds masclistes. Amb aquest objectiu s'ha desenvolupat un 'pack de stikers', que es pot descarregar via 25nchatdetox.es, "amb missatges per a poder ressaltar comentaris masclistes, per a no quedar-se callats i criticar vídeos o fotos misògines o directament, abandonar els grups tòxics, perquè s'impliquen i tallen amb la toxicitat masclista dels seus grups de missatgeria".
D'aquesta manera, més enllà de la denúncia d'aquesta mena de comportaments per part de les dones l'objectiu del Consell és "posar la responsabilitat per a acabar amb la violència masclista en tota la societat", ja que "és la responsabilitat col·lectiva la que pot eliminar-la, i totes i tots hem de tindre un paper actiu".