Igualtat impulsa mesures contra la pobresa energètica infantil

Segons Save the Children, en el territori valencià més de 103.000 xiquets i xiquetes viuen en la pobresa energètica

Guardar

Dos xiquets llegint un llibre
Dos xiquets llegint un llibre

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està realitzant diferents accions per a tractar la pobresa energètica que pateixen milers de xiquetes i xiquets en la Comunitat Valenciana. Concretament, segons l'estudi fet públic per Save the Children, en el territori valencià més de 103.000 xiquets i xiquetes viuen en la pobresa energètica, ja que no poden permetre's tindre a casa una temperatura adequada a l'hivern. Aquesta xifra suposa un 11,6% de la població menor de 18 anys. Aproximadament de 475.000 persones a la Comunitat Valenciana viuen en llars que no estan al dia en el pagament de factures de subministraments de l'habitatge.

"Qui pateix aquesta pobresa energètica pateix aquesta pobresa en general. Per això, hem inclòs en la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) aquest complement energètic que en 2022 ens ha suposat 19,8 milions d'euros i ha beneficiat a 75.000 persones que l'han percebut", ha recordat aquest matí Aitana Mas, vicepresidenta de la Generalitat, portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Un fet que, per a Mas "és diferencial respecte amb altres autonomies". En aquest sentit, la vicepresidenta incidia en què a mitjan 2022 "vam pasar el complement del 10% al 15% actualitzant aquesta percepció perquè els preus havien pujat".

D'altra banda, des de la Conselleria s'ha habilitat una bossa per a combatre la pobresa infantil a través de 124 entitats locals que rebran 6 milions d'euros enguany (sis vegades més del que es rebia en 2016) per a facilitar l'accés al menjador d'aquells xiquets i xiquetes que no li ho poden permetre.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Millora energètica en habitatges protegits

Una altra de les línies impulsades pel Consell, que precisament apunta com a via de solució Save the Children, és treballar en la millora de l'eficiència energètica en els habitatges. Aquest matí s'ha aprovat un conveni entre l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (Evha) i la Fundació Institut Valencià de l'Edificació (IVE) amb l'objectiu d'implantar la millora energètica en llars a través de les ajudes del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència.

El propòsit d'aquest conveni de quatre anys és la realització d'activitats d'innovació i transferència de coneixement sobre models de solucions innovadores per a la millora energètica dels edificis d'habitatges socials i el foment del parc públic d'habitatges energèticament eficients destinades al lloguer social, en el marc de les funcions que té atribuïdes l'Institut Valencià de l'Edificació.

L'entitat Evha impulsa aquestes activitats d'estudi i innovació per a promoure la reducció de consum energètic en habitatges, en el marc dels programes d'ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència recollides en l'RD 853/2021.

L'Institut Valencià de l'Edificació és una fundació privada sense ànim de lucre d'interés públic que pretén millorar el nivell de qualitat i sostenibilitat en el procés constructiu a través d'activitats R+D+i en l'edificació i l'espai urbà, tant per a obra nova com en rehabilitació i regeneració urbana.

La despesa màxima estimada en aquest conveni atribuït a l'IVE ascendeix a 242.000 euros, previst en els pressupostos "Compra de béns corrents i despeses de funcionament del pressupost d'Evha" per a l'exercici 2023, que es reparteixen en quatre anualitats: una quantitat de 87.700 euros per a l'actual exercici, la xifra de 60.500 euros destinats al pròxim any 2024, i la mateixa quantia de 48.400 euros per als successius anys 2025 i 2026, respectivament.

Arxivat a:

Destacats