Igualtat ha destinat 5 milions d'euros en recursos per a l'acolliment i atenció de més de 1.000 persones refugiades procedents d'Ucraïna

Guardar

Autobús de refugiats d'Ucraïna de Juntos por la Vida
Autobús de refugiats d'Ucraïna de Juntos por la Vida

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha realitzat una inversió de 5 milions d'euros en l'adequació de recursos per a l'acolliment i atenció de més de 1.000 ucraïnesos i ucraïneses que han arribat a la Comunitat Valenciana des que va començar la crisi humanitària provocada per la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Quan es compleix un any de l'inici del conflicte, el director general d'Igualad en la Diversitat, José De Lamo, ha explicat com des de la Conselleria d'Igualtat es van posar en marxa els dispositius necessaris per a acollir i atendre les famílies de persones refugiades que fugien de la guerra d'Ucraïna.

El director general ha assenyalat que en aquests recursos s'han acollit durant aquest temps a 1.028 persones: 696 entre els mesos de març i juny de 2022 en els quatre albergs de l'Institut Valencià de la Joventut de Benicàssim, Piles, Moraira i Biar; 77 persones en un centre de Paterna, entre abril i octubre del passat any, per a famílies que van arribar amb xiquetes i xiquets amb diversitat funcional i 255 persones més en l'antic Hospital València a la Mar. A aquestes dades cal afegir les 485 que van ser ateses, entre abril i setembre, en l'antiga Escola d'Infermeria de La Fe per part de l'Agència Valenciana de Resposta a les Emergències.

De tots aquests recursos, ha assenyalat De Lamo, en aquests moments continua habilitat el de l'Hospital València a la Mar, que compta amb un total de 113 places per a l'acolliment temporal de persones refugiades de la guerra d'Ucraïna.

Respecte a aquest últim, el director general ha recordat que la Conselleria va realitzar una inversió de 9 milions d'euros per a comprar l'antic centre sanitari, tancat des de 2020, i adequar una part de l'immoble amb mobiliari, calefacció i aire condicionat, entre altres millores, per a obrir-ho el 15 de juny del passat any i prestar un servei complementari a l'allotjament d'aquestes persones.

De Lamo ha destacat que des del Consell "estem assumint una competència estatal, en coordinació amb els municipis, per a reforçar el sistema de protecció internacional del Ministeri d'Inclusió, que atén més de 2.000 ucraïnesos i ucraïneses en tota la Comunitat Valenciana".

Atenció sanitària i educativa

Així mateix, des de l'inici d'aquesta crisi, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ja ha tramitat 21.480 targetes SIP perquè les persones refugiades d'Ucraïna compten amb la cobertura sanitària universal. En aquests moments, 251 sol·licituds es troben en tràmit.

En l'àmbit educatiu hi ha 13.852 xiquets, xiquetes i adolescents escolaritzats en el sistema educatiu valencià gràcies a l'esforç de la Conselleria d'Educació durant els primers mesos per a habilitar aules, contractar professorat i intèrprets i, posteriorment, integrar-los en el curs escolar.

Dels prop de 14.000 estudiants, 10.224 estudien ensenyament obligatori (Primària, Educació Especial i ESO), educació infantil, batxillerat i formació professional. La resta acudeixen a estudiar castellà a Escoles Oficials d'Idiomes i Escoles d'Adults.

En total, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, hi ha un total de 22.000 nous ucraïnesos i ucraïneses empadronats en tota la Comunitat Valenciana entre març i desembre de 2022, dels quals el 55% resideixen a la província d'Alacant, prop de 8.000 en la de València (35%), i quasi 2.000 en la de Castelló (10%).

Destacats