Igualtat destina 12,5 milions d'euros per a ampliar les activitats socioculturals dels CEAM amb 19.582 hores més

La Conselleria licita la contractació del servei d'atenció preventiva especialitzada dels 34 centres per a majors que hi ha a la Comunitat

Guardar

Dues persones majors passejant
Dues persones majors passejant

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha destinat 12,5 milions d'euros per a ampliar en 19.582 hores més les activitats socioculturals i d'atenció preventiva que s'ofereixen en els Centres especialitzats d'atenció a majors (CEAM) de la Comunitat Valenciana per als pròxims tres anys.

La directora general de Persones Majors, María José Pérez, ha explicat que la Conselleria ha licitat la contractació d'aquest servei d'atenció preventiva especialitzada "en el marc de l'Estratègia Valenciana d'Envelliment Actiu i la Lluita contra la Soledat no Desitjada i per a dinamitzar l'oferta dels CEAM amb molts més serveis, cursos i tallers dirigits a les persones majors que diàriament acudeixen a aquests centres".

Des de la Conselleria -ha apuntat- s'aposta per "adaptar els recursos a les necessitats de les persones, i l'actual perfil de les persones que accedeixen a la jubilació requereix la diversificació d'activitats i d'una oferta actualitzada al que les persones majors demanden".

Així mateix, la directora general ha destacat que la generació d'ocupació i la millora de les condicions laborals del personal "contribueix a la fidelització d'aquest" i, en el cas concret dels CEAM, suposa també un clar exemple de convivència intergeneracional, "una de les principals apostes en l'eix de persones majors".

El servei d'atenció preventiva especialitzada objecte d'aquest contracte es desenvoluparà en les següents àrees d'actuació dels centres: àrea de prevenció i manteniment de la salut; de rehabilitació i preventiva; d'informació i formació; d'activitats fisicoesportives; de tallers ocupacionals i, finalment, àrea social i educativa.

Cadascuna d'aquestes àrees, ha explicat la directora general de Persones Majors, té una sèrie d'objectius establits a través de la prestació de serveis i de la realització dels corresponents cursos i tallers, "amb la finalitat de facilitar la permanència de les persones majors en el seu entorn familiar i social".

La directora general ha assegurat que la contractació del servei i l'augment del nombre d'hores que implica permetrà fomentar "la participació de les persones majors en la societat i prevenir possibles situacions de dependència, amb el que s'afavoreix una major autonomia i independència de les persones majors", tot això a través d'activitats culturals, formatives, lúdiques, d'oci i temps lliure relacionades amb l'envelliment actiu.

Aquesta ampliació en l'oferta d'activitats s'implantarà en els 34 CEAM que hi ha actualment en la Comunitat Valenciana i que compta amb usuaris i usuàries que diàriament acudeixen a les seues instal·lacions. La província de València disposa de 15 centres d'aquestes característiques en les localitats d'Alzira, Catarroja, Cullera, Gandia, Ontinyent, Torrent, Requena, Paterna, Port de Sagunt, Sagunt i 5 centres a València.

A la província d'Alacant es troben els CEAM d'Elx, Crevillent, Oriola, Elda, Ibi, Petrer, Villena, Pego, Castalla, Callosa d'en Sarrià i 2 a Alacant, 12 centres en total. Respecte a la província de Castelló, compten amb un CEAM en els municipis de Borriana, Nules, Vila-real, Sogorb i 2 a Castelló de la Plana.

María José Pérez ha recordat que l'Estratègia valenciana d'envelliment actiu i lluita contra la soledat no desitjada 2020-2025 es va dissenyar com un pla de mesures que servira de full de ruta "per a impulsar polítiques orientades a fer que les persones majors puguen gaudir de la plenitud de la vida, de la tranquil·litat i del temps lliure, per a cuidar-se i per a afrontar nous reptes que els facen sentir bé".

Destacats