Huit de cada deu immunitzats són més optimistes que abans de vacunar-se

Guardar

Desenes de persones durant la campanya de vacunació contra la COVID-19
Desenes de persones durant la campanya de vacunació contra la COVID-19

Huit de cada deu persones immunitzades contra la Covid-19, en concret el 81,6 per cent, són més optimistes respecte al futur immediat i la seua disposició a emprendre diverses activitats d'oci i cultura després d'haver rebut la vacuna, mentre que el 93,2 % de persones consideren que el risc de desenvolupar la malaltia en estat greu després de la mateixa és sota.

Així ho revela l'enquesta post-vacunació realitzada per la Generalitat, a través del Programa Valencià d'Investigació sobre la vacuna contra COVID-19. L'estudi s'ha dut a terme als 42 dies de la primera dosi de qualsevol de les vacunes i els resultats obtinguts destaquen l'optimisme de la població vacunada respecte al futur immediat i la seua disposició a emprendre diverses activitats d'oci i cultura.

La directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenger, ha traslladat la seua satisfacció, ja que "la immensa majoria de persones són més optimistes respecte al futur des de l'inici de la vacunació", i ha posat en relleu el canvi en les preferències.

Així, disminueix pel que fa a l'anterior sondeig viatjar per turisme i augmenta el percentatge de persones que opten per les activitats d'oci. Destaca també l'interés que mostren les persones enquestades per les relacions socials i per poder freqüentar restaurants i acudir al cinema o al teatre, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

A causa de la dinàmica de la vacunació, en aquest sondeig s'inclouen els grups de població més jove immunitzada, ja que els estudis més llunyans en el temps corresponen a persones de major d'edat.

L'enquesta també mostra la confiança de la ciutadania en la protecció i la cobertura que ofereix la vacuna enfront de la malaltia, ja que el 93 % de la població enquestada considera que el risc de desenvolupar la malaltia és sota.

Aquests resultats es coneixen en la setmana en la qual han tancat les seues portes els 133 grans centres de vacunació massiva a la Comunitat Valenciana, que se situa per sobre de la mitjana en els principals indicadors de vacunació a Espanya, que la seua vegada ocupa el primer lloc del món, segons destaca l'Administració autonòmica. Així, el 87,6 % de la població a vacunar a la Comunitat ja compta amb la pauta completa i el 90,1 % té almenys una dosi.

EXPECTATIVES

Quant a les expectatives fins a cap d'any, la majoria de la població enquestada (81,6 %) és més optimista que abans de la vacunació (82,9 % a Alacant, 80,7 % a Castelló i 80,7 % a València).

Respecte als llocs o activitats als quals estarien disposats a assistir després d'estar vacunats, les respostes més freqüents són viatjar per turisme (52,9 %)m sopar a l'interior d'un restaurant (47,4 %), anar al teatre o cinema (40,3 %), allotjar-se en un hotel (25,2 %) i usar el transport públic (21,8 %).

Per la seua banda, un 20 % assenyala que anirien a un esdeveniment multitudinari de qualsevol tipus (cultural, religiós, polític, etc.) en un espai tancat, mentre que un 6,3 % aniria a una discoteca.

El percentatge de persones "optimistes" únicament va descendir de forma "discreta", des del 86,7 % al 80,0 %, entre la segona quinzena de maig i la segona de setembre, malgrat l'"important" repunt de la incidència acumulada en la població durant l'estiu.

Quant a la seua percepció del risc, el 72,3 % de les persones enquestades creu que, després de la vacunació, el risc d'emmalaltir greument per COVID-19 és molt xicotet o inexistent, un 16,8 % creu que aquest risc ha baixat, però encara existeix, i un 4,1 % addicional considera que el risc és sota però els preocupa contagiar a altres persones no vacunades.

En total, el 93,2 % de persones consideren que el seu risc de desenvolupar COVID-19 greu després de la vacunació és sota, mentre un 6,8 % creu que mantenen un risc important.

INVESTIGACIÓ

El Programa Valencià d'Investigació sobre la vacuna contra COVID-19, que es desenvolupa en diverses fases, ha realitzat 10.438 enquestes (40,7 % Alacant, 15,4 % Castelló i 43,8 % València) corresponents a la quarta ronda de sondejos, en la qual es pregunta especialment per les expectatives i els comportaments després de la vacunació.

Les enquestes han sigut elaborades durant la sisena setmana després de l'administració de la primera dosi de qualsevol de les vacunes enfront de la COVID-19, entre la segona quinzena de maig i la segona quinzena de setembre.

CONTINUA LA VACUNACIÓ

Durant aquestes setmanes, la campanya d'immunització continua en tots els centres d'Atenció Primària, que seguiran vacunant a qui no estiga immunitzat i realitzaran una "cerca activa" de les persones que encara no estan protegides per a tornar a oferir-los la possibilitat de vacunar-se. D'igual forma, s'ha oferit la possibilitat que tota persona que no encara no estiga immunitzada i vulga vacunar-se puga posar-se en contacte amb el seu centre de salut.

A més, actualment es continua amb l'administració de dosi de reforç en les residències de majors i a la població inmunodeprimida a través dels serveis de medicina preventiva dels hospitals.

Durant els set mesos en què han estat funcionant els grans centres de vacunació han sigut vacunades quasi tres milions de persones (2.997.608) i s'han inoculat un total de 5.328.960 dosi, xifra que representa quasi el 71 % de totes les dosis administrades a la Comunitat Valenciana, i que ascendeix a 7,5 milions.

Arxivat a:

Destacats