L'Hospital La Fe realitza el primer trasplantament renal pediàtric a través del programa PATHI

Aquest programa augmenta les possibilitats de trasplantament en malalts renals hipersensibilitzats

Guardar

Equip del Trasplante renal de La Fe
Equip del Trasplante renal de La Fe

L'equip format per nefròlegs i uròlegs pediàtrics de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat el primer trasplantament renal a una pacient hipersensibilitzat per mediació del programa Pla Nacional d'Accés al Trasplantament Renal per a pacients hiperimmunitats (PATHI), posat en marxa per l'Organització Nacional de Trasplantament (ONT).

Aquests pacients tenen anticossos que poden reaccionar davant un renyó que se'ls vaja a trasplantar produint un rebuig. La causa que produïsquen aquests anticossos sol ser un trasplantament previ, una transfusió o infeccions passades. Trobar un renyó que els siga compatible és una tasca àrdua i per aquest motiu romanen en llista d'espera més temps que els pacients no hipersensibilitzats.

La pacient patia una malaltia renal crònica des de l'època neonatal. A l'edat de 2 anys es va realitzar un trasplantament renal que no va ser bé, i que va fer que produïra anticossos enfront de successius trasplantaments. Va quedar en diàlisi peritoneal domiciliària i en llista d'espera des de llavors.

Posteriorment, "es va incorporar a aquest programa al juny 2016 i després de sis anys s'ha aconseguit fer el trasplantament. Ha sigut un autèntic repte des del punt de vista immunològic i prevenció del rebuig i un èxit, amb una excel·lent funció renal hui dia", explica la doctora Ana Ledo, nefròloga infantil de l'equip trasplantador.

El trasplantament renal és el tractament d'elecció per al pacient amb malaltia renal crònica avançada, enfront de l'hemodiàlisi i diàlisi peritoneal. Això és vàlid per a totes les etapes de la vida, però "és en la infància on es veuen clarament els seus avantatges, permetent al xiquet una vida normal que inclou una millora de l'escolarització, socialització i trànsit a la vida adulta", afig la doctora Ledo.

Programa PATHI

El programa PATHI es basa en un registre de pacients hipersensibilitzats i possibles donants en l'àmbit nacional. Mitjançant un programa informàtic i un algorisme de selecció (prova creuada virtual) es tria entre tots els receptors aquell que és compatible amb l'òrgan generat en qualsevol part del territori espanyol. Compta amb la cooperació dels coordinadors de trasplantaments, nefròlegs i immunòlegs dels centres participants.

Trasplantament Renal en l'Hospital La Fe

El 9 d'abril de 1979 es va realitzar a l'Hospital Infantil La Fe el que va ser primer trasplantament renal pediàtric d'Espanya, i primer trasplantament renal de la Comunitat Valenciana.

La Unitat de Trasplantament renal infantil de la Fe ha realitzat més de 400 trasplantaments i és des de l'any 2009 Centre de Referència Nacional, CSUR, Centres, Serveis i Unitats de Referència del Sistema Nacional de Salut.

Arxivat a:

Destacats