Des d'habitacions fins a cinema, piscina i gimnàs: així són les noves residències universitàries que proliferen a València

L'augment dels lloguers i de l'alumnat universitari han obert un nou nínxol en el qual empreses com Resa o Nido Living exploten el seu nou model de residència d'estudiants

Guardar

Exterior i piscina de la Residència RESA Patacona. Imatge: RESA
Exterior i piscina de la Residència RESA Patacona. Imatge: RESA

La ciutat de València s'ha convertit en els últims anys en un gran port que rep cada any a milions d'estudiants que busquen viure la seua etapa universitària en la capital valenciana. Un increment exponencial d'alumnes, tant nacionals com a internacionals, que no ha anat de la mà d'un augment d'alternatives habitacionales per a allotjar a, sobretot, aquells que no residixen habitualment en la ciutat. Si es fa una radiografia de la conjuntura actual es pot descobrir que s'han reduït les habitacions per a llogar en pisos compartits, ja que estos adopten ara altres models més rendibles com els apartaments turístics.

Així mateix, la pujada del preu dels lloguers en la capital valenciana ha provocat que l'estudiantat universitari es plantege un altre tipus d'alternatives per a viure durant el curs. "En estos moments el preu del lloguer en la nostra ciutat està alt en comparació amb la dècada anterior, principalment a causa que es destinen molts pisos per a lloguer turístic i la rendibilitat d'estos lloguers és major. Això repercutix, com és obvi, en el lloguer d'estada intermèdia per a estudiants. Abans eixia molt més econòmic per a un estudiant residir en un pis compartit, però actualment ja no ho és", explica Lorena Larrañaga, directora de la residència que Resa ha obert en la platja de la Patacona.

L'arribada massiva d'estudiants (molts d'ells Erasmus o de programes internacionals) i la baixada del nombre d'habitacions a un preu relativament assequible en pisos compartits es convertix en un binomi el resultat del qual es traduïx en el creixement de les places en noves residències universitàries en la ciutat com les creades per Resa o Nido Living. Una condició que també s'ha vist accelerada en els últims anys gràcies als informes que destaquen que a València la demanda de residències universitàries supera l'oferta que actualment se situa en 1 plaça per cada 28 alumnes.

Un grup d'estudiants a la Universitat Politècnica de València. Imatge: UPV
Un grup d'estudiants a la Universitat Politècnica de València. Imatge: UPV

 

Resa, un model d'èxit a València

 

Precisament, Resa és una de les empreses especialitzades en este tipus d'allotjament per a estudiants que ha vist a València una oportunitat de negoci i d'expansió i ja compta amb tres residències operant: la Residència Damià Bonet, Residència La Concepció i La Patacona. Totes elles, en total sumen 1000 llits, i es troben en entorns privilegiats per la seua proximitat als campus de la Universitat Politècnica (UPV) i la Universitat de València (UV).

En elles, els estudiants poden trobar habitacions individuals amb bany privat en les quals les zones comunes, com la cuina, són compartides. A més, Resa també oferix estudis individuals d'una major grandària i en els quals la cuina ja es troba dins del mateix espai. Quant als preus, estos fluctuen entre els 776 euros al mes per una habitació individual fins als 1062 euros que costa un estudi individual exterior amb cuina incorporada.

No obstant això, la cosa més destaca de la nova generació de residències d'estudiants que es troba ara vigent és la quantitat de serveis que oferixen, tant de neteja com d'oci. En el cas dels allotjaments de Resa, el preu de les habitacions inclou les despeses de subministraments com a llum, aigua i gas, una neteja setmanal de l'habitació, la connexió a internet, el canvi setmanal de tovalloles i llençols i la utilització de les zones comunes. A més, Resa també compta amb la possibilitat de contractar règims de mitja pensió i pensió completa, on tots els menjars del dia estan incloses.

Fachada de RESA Patacona. Imagen. RESA
Façana de Resa Patacona. Imatge. Resa

Carolina Freije és una de les joves que han triat Resa Patacona per a viure; i encara que és de la Corunya, va escollir València per a completar la seua formació superior per "el clima, la localització i la qualitat de la universitat". Quant als avantatges que suposa allotjar-se en una residència d'estudiants, Freije destaca "la seguretat, la convivència amb altres companys per a socialitzar i tots els serveis que oferix perquè això fa que la vida diària siga més fàcil i còmoda, sobretot en època d'exàmens". En la part contrària, Carolina especifica "que no existixen contres com a tal", encara que sí que hi ha diferències respecte a un pis compartit com els horaris d'obligat compliment o les normes de convivència "alguna cosa que en els pisos no succeix", conclou.

Malgrat els seus pros i les seues contres, les xifres subscriuen l'èxit d'este model habitacional, ja que "de les tres residències dues estan quasi completes al 100 % i la tercera té un nivell d'ocupació molt alt per a estesdates", explica la directora de Resa Patacona. Unes reserves que cada vegada es realitzen amb més anticipació: "Abans les famílies esperaven tindre confirmació per part de les universitats de l'admissió, però ara preferixen deixar-ho tot lligat abans d'acabar el curs . El fet que els imports lliurats com a depòsit siguen retornats en cas de no admissió fa que reserven abans sense por a perdre els diners", afig Lorena Larrañaga.

Nido Living Malvarrosa, entre un hotel i una residència estudiantil

Amb l'empresa Nido Living, la idea de residència d'estudiants tradicional ja ha transcendit el conegut fins ara, ja que aquesta companyia aposta pel concepte de 'flex living' que, segons explica Alejandro Fernández, General Manager de Nido El Porvenir (Sevilla), "este junta el millor d'una residència d'estudiants amb el millor d'un hotel". "'Flex living' és un concepte relativament nou que està ara mateix en auge i oferix espais per a tot tipus de persones i estades, curta o llarga", afig Fernández.

Simulación virtual de la futura fachada de Nido Living Malvarrosa. Imagen: Nido Living
Simulació virtual de la futura façana de Nido Living Malvarrosa. Imatge: Nido Living

Un concepte que aterrarà a València el pròxim mes de setembre quan concloguen els treballs de construcció d'este nou espai que naix com una alternativa residencial per a estudiants universitaris —a causa de la seua proximitat al Campus de Tarongers— però també oferix la possibilitat d'albergar a turistes que visiten la capital valenciana o fins i tot als denominats nòmades digitals l'ocupació dels quals els permet teletreballar i moure's d'un punt a un altre.

Els allotjaments que Nido Living Malvarrosa oferta tenen un preu al mes de 780 i 1060 euros i són apartaments individuals en els quals la cuina i el bany són privats i tots els serveis "estan inclosos, fins i tot el manteniment, per la qual cosa les despeses cada mes estan més controlats". "Els nostres apartaments tenen totes les comoditats d'un pis, però afegint altres serveis d'una residència o un hotel com a sala de cinema o gimnàs", detalla Fernández, qui es troba gestionant els treballs de construcció de la nova residència de Nido Living a València.

Estudio premium en Nido Living Malvarrosa. Imagen: Nido Living
Estudi premium en Nido Living Malvarrosa. Imatge: Nido Living

En concret, el complex residencial se situarà en les proximitats de la platja de la Malvarrosa i els campus universitaris i inclourà 253 llits en sis plantes, a més de zones comunes com a cinema, gimnàs, restaurant i menjador, terrasses exteriors, sales d'estudi i àrees de 'co-working'. "Els apartaments són molt espaiosos i els canvis de tovalloles i de llençols estan inclosos en el preu, també la neteja, hi ha servei de desdejuni continental com en els hotels i també la possibilitat de tindre mitja pensió o completa", conclou el General Manager.

Destacats