Gestió compartida i cogovernança: el futur de les àrees metropolitanes

Puig advoca pel consens per a legislar sobre les àrees metropolitanes de la Comunitat Valenciana i impulsar mecanismes de cogovernança

Guardar

Vista aèria de torrent
Vista aèria de torrent

Aconseguir "un acord ampli polític" per a "no perdre oportunitats" i treballar en "una Llei d'Àrees Metropolitanes o en lleis específiques d'àrees metropolitanes per a València, Alacant-Elx i Castelló". Aquest és l'objectiu que es marca el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, de cara a un futur Botànic III.

I és que el president incideix en la necessitat d'aconseguir un consens que impulse una regulació legal de les àrees metropolitanes de la Comunitat Valenciana que permeta establir mecanismes de cogovernança que redunden en una millora dels serveis públics que es presten a la ciutadania.

Per això, Puig es marca com a finalitat impulsar aquest debat una vegada passades les eleccions autonòmiques del mes de maig i després d'haver-se reeditat una hipotètica tercera etapa del Botànic. Així ho indicava durant la seua participació en la jornada sobre 'Governança metropolitana en l'àrea de València', organitzada per Ràdio València Cadena SER.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Models de "gestió compartida"

Puig ha demanat així un debat "en profunditat" que evite "l'entossudiment o un mal entés identitarisme" i ha apostat per actuar "amb la màxima sensibilitat i empatia, sabent el que ens uneix a tots", que és el servei públic que es dona a la ciutadania.

En aquest sentit, ha recordat que l'Autoritat de Transport Metropolità de València "ha tingut resultats efectius", amb la targeta SUMA d'integració tarifària de serveis autonòmics, municipals i de Rodalia, i també ha al·ludit a experiències positives com l'impuls donat a la xarxa de carrils bici interurbans.

Durant l'acte Ximo Puig defensava la necessitat d'"institucionalitzar" mecanismes de governança i generar models de decisió eficient, perquè és el "temps de la cooperació". Això, segons va manifestar, permetrà afrontar amb èxit els reptes de futur que se li plantegen a la societat, perquè les ciutats acapararan en 2050 el 80% de la població.

Per al cap del Consell, s'ha d'aprofundir en models de gestió compartida, recordant que la Generalitat compta amb un informe sobre la potencial delimitació d'àrees en la Comunitat Valenciana, coordinat pel catedràtic Joan Romero, que suposa un bon punt de partida.

Arxivat a:

Destacats