La Generalitat presenta la "Llei de Barris" per a combatre les desigualtats socials

L'objectiu és destinar l'1% del pressupost autonòmic a eliminar les desigualtats existents segons la zona on es residisca

Guardar

Habitatges del barri obrer Ramón de Castro
Habitatges del barri obrer Ramón de Castro

La Generalitat Valenciana ha presentat hui la "Llei de Barris" amb l'objectiu de combatre les desigualtats socials existents segons la zona on es residisca. Aquest projecte ha sigut presentat per Héctor Illueca, conseller d'Arquitectura Bioclimàtica i Habitatge i vicepresident segon del Consell; i per Mónica Oltra, consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives i vicepresidenta primera del Consell.

Una iniciativa rellevant en el context de la legislatura perquè part de la constatació d'una realitat: a les nostres ciutats hi ha situacions de desigualtat i vulnerabilitat. Tal com ha reconegut Héctor Illueca, "no és la mateixa distància la que hi ha a un centre de salut, l'antiguitat d'edificis o la disponibilitat d'espais comuns com a parcs i jardins". "Aquesta constatació -afirma el conseller- ens obliga a intervenir als poders públics per a revertir-les situacions de desigualtat, especialment en els barris que pateixen una major degradació i vulnerabilitat".

I això es farà gràcies a eines tècniques que es definiran col·lectivament amb la major fonamentació científica i també amb dotació pressupostària. "L'objectiu és que l'1% pressupost autonòmic es dedique a aquesta missió fonamental: afavorir el compliment de les demandes de molts veïns", ha anunciat el també vicepresident.

Héctor Illueca durant la presentació de Llei de Barris
Héctor Illueca durant la presentació de Llei de Barris

Territorialitzar les desigualtats

Per part seua, Mónica Oltra ha mostrat la seua satisfacció per l'impuls d'una llei "sobretot social" que naix amb l'objectiu de "territorialitzar les desigualtats, que no es donen per igual en tots els barris". En aquest sentit, la consellera ha exemplificat que, en una mateixa línia de metro de Metrovalencia, amb una parada de diferència "hi ha 6 anys de diferència en esperança de vida" o hi ha barris de la capital en els quals "hi ha un 300% més de possibilitats d'emmalaltir de VIH que en uns altres".

Per això, una vegada treballat el diagnòstic, la vicepresidenta ha valorat la creació d'una llei "que treballe ara per a erradicar aquestes desigualtats. Fa falta inversió en habitatge, en sanitat, en educació, en serveis socials, en accessibilitat... Un paquet comú que desenvolupe un projecte social comunitari amb l'objectiu d'arribar a una societat amb igualtat d'oportunitats enfront de molts reptes que tenim".

Destacats