Generalitat i Ajuntament exigixen que el Govern pose data a l'inici de l'Estació Central, el túnel passant i el desdoblament València-Castelló

Guardar

Un tren de Rodalia en l'Estació del Nord de València
Un tren de Rodalia en l'Estació del Nord de València

La Generalitat i l'Ajuntament de València han exigit al Govern d'Espanya que pose data a l'inici de la nova Estació Central, el túnel passant i el desdoblament de l'eix ferroviari València-Castelló, una petició que han elevat totes dues institucions aprofitant el marc de la Comissió de Seguiment del Canal d'Accés.

L'actuació del Canal d'Accés, amb un import que supera els 250 milions d'euros, està sent finançat entre l'Estat i les institucions valencianes, que aporten cadascuna el 50% del cost. No obstant això, en l'acord firmat no es concreta el full de ruta dels següents passos per al desenvolupament de les infraestructures restants. Tant la Generalitat com l'Ajuntament de València coincidixen que, si no s'acceleren les respectives obres, l'actualment en marxa només solucionarà una part del problema, ja que mitjançant les rampes previstes els trens tornaran a la superfície a l'entorn de l'encreuament del carrer Sant Vicent i l'Avinguda Giorgeta.

Durant la trobada, els representants de la Generalitat i l'ajuntament, Vicente Dómine i Enrique Martí, respectivament, han remarcat que este mes s'han complit cinc anys de la firma de l'acord per a l'execució d'estes infraestructures "sense que nova l'Estació Central i el túnel passant hagen donat un només passe avant, ni s'haja contractat la redacció dels projectes constructius necessaris".

El secretari autonòmic d'Infraestructures, Vicente Dómine, ha subratllat que "en este escenari, l'any 2030, dues dècades després de la seua posada en servici l'estació provisional Joaquín Sorolla continuarà operant". "Parlem d'una instal·lació que no podrà assumir els creixents fluxos de viatgers d'alta velocitat, que no disposa de connexió directa amb el Metre, i que ocupa un espai que hauria de ser un parc", ha afirmat.

"Un cas inaudit -ha indicat Setciències-, ja que la pràctica totalitat de grans ciutats del mapa ferroviari espanyol disposen d'estacions adequades a l'alta velocitat mentre que en la tercera gran regió metropolitana de l'Estat veiem que no hi ha data per a l'inici del gran bescanviador modal necessari per a donar servici a més de dos milions de ciutadans i per a dotar-los d'alternatives reals de desplaçament diferents de l'ús del vehicle privat".

Tant la Generalitat com l'Ajuntament consideren que la situació amb l'arribada del ministre Puente "no ha millorat" després d'anunciar que es reconsideraran els estudis previs de la nova Estació Central de València amb "tres nivells" i la prolongació del túnel passant davall dels camps fins a Albuixech.

"Esta nova proposta suposa fer malbé els treballs previs de l'eix València-Castelló, que se solapen amb esta prolongació", han insistit des de totes dues institucions, que han afegit que s'obri així "una nova etapa d'incertesa en la remodelació dels enllaços ferroviaris de València". "Creiem que hi ha altres solucions per a atendre les creixents demandes a mitjà i llarg termini que haurien de ser estudiades".

Consell d'urgència

Enfront d'esta situació, els representants de l'Ajuntament de València i de la Conselleria demanen que, en la pròxima convocatòria del Consell d'Administració Parc Central, el Ministeri done explicacions sobre les noves propostes, i sobretot que quede garantit que amb elles no es retarda este gran procés de regeneració urbana i avanç cap a polítiques més eficaces i sostenibles de mobilitat i logística que suposa l'operació parc central".

A més, la Generalitat i l'Ajuntament han sol·licitat reforçar la societat Parc Central com un espai de col·laboració i impuls "per a avançar en operacions de regeneració urbana, millora de la mobilitat sostenible i suport a la logística i a l'activitat productiva que són claus per al progrés dels ciutadans".

Destacats