Gastroalmuerzos 2023: Descobreix els 70 millors locals on esmorzar a la Comunitat Valenciana

Turisme i Conhostur potencien la cultura de l'esmorzar amb una iniciativa que mostra les propostes de 70 establiments de tot el territori

Guardar

Típic esmorzar valencià
Típic esmorzar valencià

L'esmorzar valencià s'ha convertit en els últims anys en un reclam comercial per als diferents establiments hostalers de la Comunitat Valenciana. Des de Turisme i la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur) volen aprofitar aquesta moda per a donar-li una espenta definitiva a la cultura valenciana de l'esmorzar a escala estatal i internacional.

Un dels primers passos és la creació de la primera edició de Gastroalmuerzos, una iniciativa que inclou el llistat de 70 establiments de tota la geografia valenciana que destaquen per oferir esmorzars de qualitat, amb opcions molt diverses.

Aquesta guia està destinada tant per a veïns i veïnes de la Comunitat Valenciana, com per a totes aquelles persones que visiten el territori aquestes setmanes, en poder-se consultar, del 20 de setembre al 6 d'octubre, a gastroalmuerzos.com. Durant aquestes dates, els establiments participants oferiran una proposta d'esmorzar típica de la zona, l'especialitat de la casa, amb productes locals, per un preu que oscil·larà, depén del cas, entre els 8 euros i els 11 euros.

S'oferirà un esmorzar valencià complet: als entrepans, coques, tostes o plats combinats, cal sumar els 'cacaus', adobats o ensalades, sense oblidar el tradicional 'cremaet' o el 'carajillo'.

Típic esmorzar valencià
Típic esmorzar valencià

L'esmorzar com a producte gastronòmic

La primera edició de Gastroalmuerzos ha estat presentada aquest dimarts a València per la secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, i el president de Conhostur, Manuel Espinar. Tal com han destacat, la proposta reivindica la importància de l'esmorzar com una de les tradicions més arrelades a la Comunitat Valenciana, on destaca la riquesa i singularitat de la gastronomia valenciana, a través de creacions basades en el producte local.

Moreno ha manifestat el compromís de la Generalitat amb el producte gastronòmic, a través de "la marca l'Exquisit Mediterrani i la seua promoció com a element diferenciador del nostre destí".

Per a la secretària autonòmica el producte d'aquesta nova campanya "ens identifica com a societat i apel·la a les nostres arrels i a la nostra identitat com a valencians". De fet, tal com s'ha detallat, l'esmorzar s'ha convertit en la segona oferta gastronòmica en els establiments de València i el 67% dels valencians i valencianes afirmen que és el seu menjar favorit.

Es tracta d'una proposta que compta amb gran acceptació en aquesta primera edició, i que al seu judici "reafirma el valor de 'l'esmorzar' al llarg de tota la Comunitat Valenciana", a més de ser "una excel·lent oportunitat per a convidar a valencians i turistes a gaudir d'un agradable moment gastronòmic en bona companyia", ha afegit Cristina Moreno.

Per part seua, el president de Conhostur, Manuel Espinar, ha assenyalat que "transformar un producte popular com l'esmorzar, tal com el coneixem a la nostra terra, en un producte gastronòmic, és un repte que pensem adequat a la tendència que aquesta cultura de l'esmorzar està agafant en molts dels locals de la Comunitat Valenciana".

Presentació de Gastroalmuerzos 2023
Presentació de Gastroalmuerzos 2023

Dos concursos

La cultura valenciana de l'esmorzar es remunta a les dècades dels 60 i 70, quan l'hostaleria va intentar que les persones treballadores que feien un parèntesi en la seua jornada laboral per a menjar-se l'entrepà, deixaren de portar-lo de casa, oferint propostes variades a preus populars. Va ser en els 80 quan aquest fenomen es va arrelar per tot el territori, i amb l'entrada al segle XXI i l'aparició de les xarxes socials, quan s'ha viscut una evolució i una potenciació de la demanda.

En Gastroalmuerzos 2023 les xarxes socials tindran un paper fonamental, ja que s'han previst dos concursos. El primer d'ells, es destina a aquelles persones que siguen les primeres a fotografiar-se i compartir als seus perfils algun dels cartells de Gastroalmuerzos, entraran en un sorteig per a obtindre una làmina exclusiva de la campanya signada per l'il·lustrador. En segon lloc, les tres persones que publiquen més imatges a Instagram o Facebook dels esmorzars que proven aquests dies, emprant l'etiqueta #Gastroalmuerzos, guanyaran un esmorzar per a dues persones.

Destacats