La Fe és el primer hospital públic en emprar una nova tecnologia per a tractar les arrítmies cardíaques

La fibril·lació auricular és una de les arrítmies cardíaques més freqüents, que afecta aproximadament a un milió d'espanyols

Guardar

Nova tècnica d'ablació cardíaca en La Fe de València
Nova tècnica d'ablació cardíaca en La Fe de València

L'Hospital La Fe és el primer hospital públic d'Espanya en emprar la tècnica d'ablació per camp premut per al tractament de la fibril·lació auricular, una de les arrítmies cardíaques més freqüents que afecta aproximadament un milió d'espanyols, sent una de les principals causes d'ingrés hospitalari, de causa cardiològica, en el nostre país.

Aquest nou procediment realitza el tractament en les cèl·lules cardíaques a través de camps elèctrics, la qual cosa permet una major precisió i seguretat dels procediments d'ablació, que es duen a terme amb major rapidesa i comoditat per al pacient.

"El principal avantatge de l'ablació per camps premuts o electroporació és que ocupa una font d'energia que produeix una ablació no tèrmica, és a dir, ni augmenta ni redueix la temperatura del teixit sobre el qual s'aplica el catèter. D'aquesta manera, és selectiva per al teixit cardíac i no afecta la resta d'òrgans que envolten al cor -esòfag, grans nervis, diafragma o les mateixes venes pulmonars- el que li fa ser la tècnica més segura per a l'ablació de la fibril·lació auricular", ha explicat el doctor Joaquín Osca, cap de la Unitat d'Arítmies de l'Hospital La Fe.

La fibril·lació auricular és l'arrítmia cardíaca més freqüent que afecta l'ésser humà, augmenta el risc de mortalitat cardiovascular i entre les seues conseqüències destaca una deterioració en la qualitat de vida, un augment en el risc de patir un ictus, insuficiència cardíaca i ingressos hospitalaris de causa cardiològica.

"L'ablació de la fibril·lació auricular és la teràpia més efectiva enfront d'aquesta arrítmia en tots els escenaris en els quals es presenta i ha demostrat reduir les principals conseqüències de l'arrítmia", ha assenyalat el doctor Osca.

Actualment, s'empren diversos tipus de catèters per a aquest tractament i la característica comuna de tots ells és que utilitzen diverses fonts d'energia que produeixen un augment o una reducció en la temperatura per a produir el seu efecte. "Amb el nou sistema d'ablació PFA, s'eviten les energies tèrmiques que podrien afectar a estructures extracardíaques, i s'eliminen així les principals complicacions de la fibril·lació auricular", afig.

L'Hospital La Fe hi ha empleat amb èxit hui aquesta nova tècnica d'ablació per camp premut en dos pacients que han sigut donats d'alta en el mateix dia de la intervenció. D'aquesta manera, es converteix en el primer centre públic d'Espanya que incorpora en la seua cartera de serveis aquesta nova tècnica i el segon hospital, després de la Clínica Navarra.

Unitat d'Arrítmies de l'Hospital La Fe

La Unitat d'Arrítmies de l'Hospital La Fe, al llarg de l'any 2021 va realitzar més de 150 ablacions de fibril·lació auricular d'un total de més de 450 ablacions cardíaques. L'activitat de la Unitat d'Arrítmies inclou no solament el tractament de les arrítmies mitjançant l'ablació, sinó també la implantació de marcapassos i desfibril·ladors.

En aquest sentit, l'hospital ha sigut pioner en avanços que s'han produït en el camp de l'estimulació cardíaca com la utilització de marcapassos sense cables, l'estimulació fisiològica o la utilització del desfibril·lador subcutani i teràpia de resincronització cardíaca.

Actualment, la Unitat d'Arrítmies de l'Hospital La Fe participa de nombrosos projectes d'investigació nacionals i internacionals i la seua activitat ha sigut publicada en nombroses revistes de prestigi a escala mundial.

Arxivat a:

Destacats