El fàrmac que ha curat de leucèmia a 18 pacients terminals es provarà en La Fe de València

L'Hospital La Fe de València utilitzarà el fàrmac experimental contra la leucèmia en fase avançada

Guardar

Hospital La Fe de València
Hospital La Fe de València

L'Hospital La Fe de València provarà el fàrmac experimental que ha aconseguit salvar d'una mort pràcticament segura a 18 pacients amb una leucèmia en fase molt avançada. En aquest sentit, un dels centres hospitalaris de referència de la Comunitat Valenciana participarà en aquests assajos clínics a escala internacional, en els quals està previst que es prove l'eficàcia del fàrmac 'revumenib' en 440 pacients, tots amb leucèmies mieloides agudes.

El centre valencià participarà, al costat d'altres espanyols i hospitals dels Estats Units, Austràlia, el Canadà i Països Baixos, en la segona fase de la investigació. Aquestes proves se centraran en malalts de leucèmies mieloides agudes, amb reordenaments del gen KMT2A o mutacions en NPM1, i en els quals la malaltia ha tornat a aparéixer o no han respost a tractaments previs.

Aquest fàrmac, denominat 'revumenib', es pren en pastilla i, durant la primera fase de l'estudi, ha aconseguit la desaparició total d'indicis cancerosos en quasi un de cada tres participants. Malgrat que es tracta de resultats preliminars i no impliquen la curació definitiva, els responsables de l'experiment són optimistes i el consideren com "extraordinàriament eficaç".

Leucèmies mieloides

La leucèmia mieloide aguda (LMA) és un càncer de la sang i de la medul·la òssia. És el tipus més comú de leucèmia aguda en adults. Aquest tipus de càncer sol empitjorar ràpidament si no es tracta.

A Espanya es detecten al voltant de 3.000 casos de LMA a l'any i la supervivència es considera especialment baixa a mesura que major és l'edat del pacient.

Els resultats de la primera fase de l'estudi del nou fàrmac s'han publicat aquesta setmana en la revista Nature i, actualment, des de La Fe s'està a l'espera de l'aprovació de la seua participació en el segon assaig per a iniciar el garbellat de pacients participants.

Destacats