Un fàrmac contra el càncer metastàtic inicia els assajos clínics en humans

Les proves arrancaran a Espanya el mes de juny

Guardar

Laboratori de l'Incliva
Laboratori de l'Incliva

Oncomatryx començarà, el mes de juny, els assajos clínics en humans del seu fàrmac contra el càncer metastàtic de pàncrees, pulmó i mama triple negatiu per als quals, fins al moment, no hi ha tractament eficaç. Sota el nom OMTX705, aquest fàrmac, que s'ha desenvolupat per a combatre aquest tipus de tumors invasius, ha obtingut molt bons resultats en models animals. Ara, després d'aconseguir l'autorització de l'agència espanyola i americana del medicament, arranca les proves en pacients.

De moment, es provarà en un total de 150 pacients de huit hospitals – set espanyols i un americà on els assajos començaran al juliol –. Després de 15 anys d'investigació i 35 milions d'euros invertits en el desenvolupament d'aquest fàrmac, comença ara una fase decisiva per a comprovar la seua eficàcia. I és que l'OMTX705 actua atacant a les cèl·lules que envolten el tumor i que són les que generen resistència al tractament, la immunosupressió i generen la metàstasi.

Es tracta del primer fàrmac i anticòs d'aquestes característiques desenvolupat a Europa, però també el primer anticòs conjugat desenvolupat a Espanya. S'espera que puga comercialitzar-se dins de quatre o cinc anys. "És un fàrmac molt potent que suposa tres medicaments en un i que, a més, destaca pels seus baixos efectes secundaris i per no afectar el sistema immune", ha explicat Laureano Simón, fundador de l'empresa Oncomatryx.

En aquest sentit, ha assenyalat que "la particularitat és que ataca al microambient tumoral i no al tumor directament, és a dir, ataca al que el tumor empra per a protegir-se dels fàrmacs, i era una cosa contra la qual ningú s'havia atrevit a treballar".

Durant els pròxims tres anys, s'invertiran altres 50 milions d'euros per a desenvolupar altres sis fàrmacs de la mateixa família que OMTX705 que, en aquests moments, es troben en fase clínica.

Arxivat a:

Destacats