Eva Sanz: "Els ajuntaments ens sentim abandonats i seguim sense solucions clares"

Parlem amb l'alcaldessa de Benetússer de la situació actual del municipi 50 dies després de la DANA que va arrasar la comarca

Guardar

L'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, en un dels carrers afectats
L'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, en un dels carrers afectats

50 dies després de la riuada que va arrasar la comarca de l'Horta Sud són molts els municipis que continuen amb llot en els seus garatges. La falta de mitjans, però també l'absència d'un pla coordinador amb solucions clares ha fet que recuperar la "normalitat" en estes poblacions s'alentisca encara més.

Una situació insostenible que va provocar que l'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, juntament amb les alcaldesses de Paiporta i Catarroja, es presentaren davant el Cecopi per a exigir solucions. "Les administracions superiors es passen la pilota els uns als altres i els ajuntaments seguim sense solucions clares".

De tot això i de com està la situació actual a Benetússer parlem, hui, amb la seua alcaldessa Eva Sanz.

Quina és la situació actual a Benetússer? Quins són els principals treballs que s'estan executant?

Ara mateix a Benetússer la prioritat és traure els vehicles accidentats de les campes provisionals que habilitàrem en els primers dies. Necessitem que se'ns habilite llocs per a poder-los depositar. Esta setmana hem tingut un incendi a Catarroja, nosaltres vam tindre un altre fa 20 dies. Estem traslladant des del principi a les administracions superiors el perill que suposa tindre'ls ací. Necessitem una solució per a este problema ja.

D'altra banda, necessitem més mitjans per a abordar el problema de l'extracció de llot en els garatges. Que l'UME i els bombers puguen accedir als garatges amb dos soterranis i activar més equips. Només amb l'equip que ens ha manat la Diputació no és suficient. Tenim quasi 50 garatges i en tres setmanes de treball l'equip que ha contractat la Diputació de València no ha acabat ni un.

Ahir vam traslladar esta problemàtica en el CECOPI perquè els ajuntaments ens sentim abandonats. Necessitem ajuda, abordar tot això sols és inviable. Les administracions superiors es passen la pilota els uns als altres i els ajuntaments seguim sense solucions clares.

Molts veïns de les zones afectades estan denunciant que les ajudes públiques no estan arribant amb la rapidesa que esperaven, quina és la seua opinió sobre este tema?

Els veïns i veïnes de Benetússer em traslladen que molts d'ells no han rebut les ajudes promeses. Han passat quasi 50 dies de la tragèdia i s'hauria d'agilitzar estes ajudes. Les persones afectades ho necessiten. Sabem que les del Govern d'Espanya sí que han arribat a empreses i comerços.

Des de l'Ajuntament de Benetússer s'han aprovat bonificacions o ajudes complementàries?

S'ha bonificat la taxa de llicència d'obres i l'ICIO per a facilitar totes les obres de reconstrucció d'habitatges o de baixos comercials; es retornarà la part proporcional dels mesos de novembre i desembre en la taxa d'ocupació de via pública que paguen els bars i restaurants per les seues terrasses; i es retornarà la totalitat de les inscripcions a les activitats de majors, escoles esportives municipals i de l'Escola d'Adults.

Com s'ha distribuït l'ajuda rebuda per part d'Amancio Ortega?

Hem elaborat unes bases seguint les directrius de la Fundació Amancio Ortega que marcaven que la prioritat eren les persones més afectades per la riuada. Les persones més afectades són les que han perdut la casa o les que han patit molts danys en ella. No volíem que fora una ajuda simbòlica sinó que fora una quantitat que de veritat servira per a ajudar. Fent un recompte del nombre d'habitatges afectats pensem que podíem arribar als 7.000 euros per habitatge. Tampoc volíem oblidar-nos del comerç local que s'ha vist molt afectat i per això amb la donació d'Amancio Ortega obrim una línia d'ajudes a comerços de 3.000 euros. I finalment, i una vegada més seguint les indicacions del donant, es pretenia ajudar a les persones que la pèrdua del vehicle haja suposat una pèrdua del seu mitjà de vida. Persones que sense el vehicle accidentat no pogueren exercir el seu treball com a transportistes, taxistes, repartidors, etc.

L'alcaldessa de Benetússer amb una veïna afectada
L'alcaldessa de Benetússer amb una veïna afectada

Quines són les principals demandes que es fa des de l'Ajuntament i que ha fet que s'haja vist en l'obligació d'acudir personalment al CECOPI? S'ha obtingut algun compromís?

Hem avisat en dues ocasions que necessitàvem respostes als nostres problemes però al no obtindre-les ens vam veure en l'obligació de presentar-nos allí ahir perquè ens escoltaren. El problema de l'acumulació dels vehicles i que esta setmana ha originat un incendi a Catarroja el portem intentant traslladar des de fa setmanes però ningú ens sent. Se'ns deia que no se'ns permetia accedir al CECOPI perquè el nostre interlocutor era la Diputació de València; es feien reunions tots els dies amb la Diputació que s'han deixat de fer. Seguim en una situació d'emergència i no es vol veure. Els traslladem totes les nostres peticions però el més urgent és un pla que quadruplique els efectius que ara mateix tenim. Necessitem poder donar-li respostes al veí que porta 50 dies amb el seu garatge ple de llot i d'aigües fecals. Els ajuntaments no podem suportar tota la càrrega, necessitem l'ajuda de les administracions superiors.

Què ha fallat perquè més de 50 dies després encara hi haja llot en garatges i no s'haja pogut començar amb la reconstrucció de Benetússer?

Extraure el llot dels garatges no és una tasca fàcil però amb més efectius podríem actuar més ràpidament. El que ha fallat és la falta de mitjans, d'una banda, i per un altre les diferents ordres que anava donant la direcció de l'emergència. Estem molt contents amb la labor de Bombers i l'UME, estan fent un treball fantàstic però des de fa tres setmanes van rebre l'ordre de no treballar en segons soterranis. Esta circumstància també ha portat al fet que el treball vaja encara més lent.

L'Ajuntament ha cedit als comerços més afectats parades buides del mercat municipal, quants comerços hi ha en estos moments i que valoració fa?

Ara mateix hi ha nou comerços afectats per la DANA que s'han instal·lat gratuïtament en el Mercat Municipal. Va ser una iniciativa de la Regidoria de Comerç que des del primer moment va tindre bon acolliment entre els comerciants. És una xicoteta ajuda als comerços que han vist com el fang els ha destrossat les seues botigues. És una alegria veure com es retroben amb les seues clienteles i com entre tots els estem ajudant a ressorgir.

Quina opinió li mereix que en estos moments s'aprofite per a difondre 'bulos' com l'últim que ha circulat i en el qual es deia que el consistori estava prohibint el repartiment de joguets?

Les xarxes socials són una eina de comunicació excel·lent. Ens dona la possibilitat de poder contactar amb molta gent. Però alhora és una arma perillosa en mans de persones que volen fer mal. És repugnant que existisca gent que aprofite tragèdies com les que estem vivint per a desestabilitzar i generar por entre la ciutadania. El missatge que m'agradaria traslladar és que confie en les fonts oficials, que pose en dubte tot allò que arriba de fonts anònimes i que contrast la informació que li arriba. Estem sentint barbaritats que no tenen cap sentit. Els atacs a les institucions públiques en molts casos orquestrats i ben organitzats són atacs contra la democràcia i això és perillós.

L'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz
L'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz

Quan calcula que Benetússer podrà recuperar la normalitat i en quant es valora eixa reconstrucció?

Anem pas a pas. Ara mateix no recuperarem la normalitat fins que el problema dels vehicles afectats i dels garatges estiga resolt. A partir d'ací, ens podrem centrar en la reconstrucció del municipi. Només en edificis municipals l'estimació és que la valoració dels danys és de 12 milions d'euros. Tenim molt afectat sobretot el poliesportiu municipal que haurem de reconstruir pràcticament en la seua integritat. La valoració de la resta de danys en via pública ascendix a 10 milions d'euros.

Com està vivint esta situació com a alcaldessa i com a veïna de Benetússer?

Alguna cosa que passa desapercebut és que els alcaldes i alcaldesses, en la seua majoria, som veïns i veïnes i, per tant, afectats i afectades. Mentre estic contestant esta entrevista acabe de penjar al perit del consorci de compensació d'assegurances que vindrà a peritar en la comunitat de veïns en la qual visc. També he perdut un cotxe, com la majoria de les persones que vivim ací a Benetússer. La situació està suposant un gran repte d'organització municipal. Venim d'una pandèmia que ens va ensenyar moltes coses que ara estem aplicant. Està sent dur per moments perquè sents impotència davant situacions que voldries abordar amb més celeritat i oferir a la ciutadania les solucions als seus problemes, però la dimensió de la catàstrofe és tal que els ajuntaments sols no podem. Nosaltres i nosaltres, els alcaldes i alcaldesses, som els que estem donant la cara i als quals tots venen a demanar ajuda. Per això necessitem molt més suport, ens sentim abandonats en molts moments.

Destacats