Un estudi assenyala als treballadors valencians com els menys productius d'Espanya

El valor dels treballadors a la Comunitat Valenciana se situá un 15 % menys que la mitjana nacional

Guardar

Un treballador de Ford Almussafes a l'interior de la fàbrica
Un treballador de Ford Almussafes a l'interior de la fàbrica

Un recent estudi elaborat per la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) revela que el valor del capital humà en la Comunitat Valenciana està perdent pes en comparació amb la resta d'Espanya, entre altres coses, a causa de la baixa productivitat dels treballadors valencians.

L'informe, titulat 'Evolució del valor del capital humà a Espanya: Situació actual i perspectives', destaca que en 2018, el valor del talent del treballador valencià ascendia a 270.018 euros. No obstant això, aquestes dades situen a l'autonomia en el catorzé lloc a nivell nacional, amb un valor del capital humà quasi un 15% per davall de la mitjana nacional, que se situa en 317.485 euros. Aquesta situació és especialment preocupant si es considera que l'any 2000, la Comunitat Valenciana es trobava tres llocs per damunt en aquesta classificació, i la bretxa amb la mitjana nacional era considerablement menor, un 9,6%.

A què es deuen aquestes diferències? La clau radica en la productivitat i el mercat laboral, dos aspectes que pateixen més en la Comunitat Valenciana que en la resta del país. Cal ressaltar que la taxa d'activitat en l'autonomia és més baixa que la mitjana nacional, i la taxa de desocupació és lleugerament superior. En concret, la taxa d'activitat se situa en un 55,3%, més de tres punts per davall de la mitjana nacional, mentre que la taxa de desocupació presenta una diferència mínima, de tot just unes dècimes (15,6% en la Comunitat Valenciana i 15,3% a nivell nacional).

A més, la productivitat per ocupat en la Comunitat Valenciana es troba actualment 3.000 euros per davall de la mitjana nacional, que és de 60.627 euros. Quant a la formació, l'informe destaca que l'autonomia se situa per davall de la mitjana nacional. En 2018, el percentatge de població de 16 a 64 anys amb estudis superiors en la Comunitat Valenciana no aconseguia el 33% (32,7%), mentre que a nivell nacional aquest percentatge ascendia al 34,1%.

A més, el capital físic per habitant, que engloba elements com a maquinària, infraestructures i oficines, també influeix en la productivitat i se situa en 66.213 euros en la Comunitat Valenciana, enfront dels 70.649 euros de la mitjana nacional.

En les últimes dues dècades, el valor del capital humà per càpita en la Comunitat Valenciana només ha experimentat un augment del 9,9%, mentre que la mitjana nacional ha crescut considerablement més, un 16,79%. Altres territoris com Madrid, amb un creixement del 20,3% fins a aconseguir els 433.576 euros, o el País Basc, amb un creixement del 23,3% fins als 381.206 euros per treballador, superen amb escreix aquesta millora.

Destacats