Les EOI denuncien "retallades" mentre Conselleria defensa adaptar l'oferta a la demanda per a evitar vacants

Les Escoles Oficials d'Idiomes valencianes organitzen protestes contra la Conselleria d'Educació reclamant que “els idiomes no són retallables”

Guardar

Protesta enfront de la porta de l'Escola Oficial d'Idiomes de València-Saïdia. Imatge: STEPV
Protesta enfront de la porta de l'Escola Oficial d'Idiomes de València-Saïdia. Imatge: STEPV

Les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) de la Comunitat Valenciana posen xifres a les retallades que, segons denuncien, executarà la Conselleria d'Educació, Ocupació i Universitats de cara al pròxim curs 2024-2025. Així, les EOI acusen al departament autonòmic d'eliminar un total de 244 grups, 61 llocs de treball i 8450 places de l'oferta formativa pública d'idiomes.

En concret, i d'acord amb les dades proporcionades pels docents, en l'EOI d'Utiel la Conselleria suprimiria sis grups de valencià, quatre de francés i quatre d'anglés. Dins de l'àrea metropolitana de València, en les EOI de Torrent i Quart de Poblet, l'oferta es reduiria en italià amb un i dos grups menys, respectivament. En la ciutat de València, l'EOI de Saïdia, una de les què més alumnat té, perdria quatre grups d'anglés, set d'àrab, huit d'espanyol per a estrangers, quatre de francés, dos de portugués, quatre de valencià i s'eliminarien les classes presencials d'Euskera; a més, també es retallaria l'oferta de grups de polonés, finés i neerlandés. Mentrestant, en la situada en el barri de Benicalap l'ajust deixaria 12 grups d'anglés i quatre de francés menys.

En el plànol de l'EOI virtual, la nova modalitat d'aprenentatge d'idiomes que Educació va posar en marxa el passat any, les escoles denuncien el seu "desmantellament" a causa de l'eliminació de 101 grups d'anglés, 38 de valencià, cinc d'alemany i altres cinc de francés. Així mateix, estes també exposen que en la modalitat virtual es perden dos llocs de personal administratiu; mentre que se sumarà un professor més en alemany i un altre en francés per a crear material.

Escuela Oficial de Idiomas de València
Escola Oficial d'Idiomes de València

Educació defensa que les reduccions afectarien al "8 % dels grups"

Mentre que els docents de les EOI valencianes calculen que es preveu eliminar més de 200 grups, la Conselleria d'Educació explica que els "ajustos" només afectarien al 8 %. Així, Educació advoca per reorganitzar l'oferta de les escoles d'idiomes a causa de la falta d'alumnes en certs grups. "En total, hi ha 221 grups amb cinc o menys alumnes matriculats, per la qual cosa s'observa que cal ajustar l'oferta a la demanda i a les dades reals de matriculació", va explicar el director general de Centres Docents, Jorge Cabo en una reunió amb les organitzacions sindicals.

A més, la Conselleria defensa la reducció de grups al·legant que "un total de 1.281 grups dels 2.842 que s'oferixen no complixen les ràtios mínimes establides", és a dir, un 45 % de les classes ofertades. "Un percentatge que en el cas de basc, japonés, polonés, neerlandés, rus, xinés, grec, àrab, romanés, portugués i finés supera el 84 %", expliquen en un comunicat. En el cas de l'euskera, el departament dirigit pel conseller Rovira destaca que ha tingut un 75 % de places vacants este curs, per la qual cosa de cara al pròxim any acadèmic la formació serà únicament 'online' en la seu de València-Saïdia.

Reunión entre el director general de Centros Docentes, Jorge Cabo, y los sindicatos
Reunió entre el director general de Centres Docents, Jorge Cap, i els sindicats

"La reorganització de les EOI és necessària amb les dades en la mà. A més dels alts nivells de places sense cobrir que es registren cada any, este curs escolar s'han oferit 21 cursos curriculars amb 0 alumnes i 12 grups amb un sol alumne matriculat. No és sostenible", va declarar Cabo. Així i tot, el director general ha assegurat que de cara al pròxim curs es van a oferir la mateixa quantitat d'idiomes i que en algunes seus com la de Paterna, Sagunt o Quatre Carreres s'han augmentat els grups oferits.

Per la seua banda, el conseller de l'àrea, José Antonio Rovira, ha negat l'existència de "retallades" i ha recalcat que el que s'ha fet és "reordenar" i "reduir" alguns grups que "no eren necessaris". "En este curs, es van oferir 94.000 places, de les quals es van cobrir només el 61 %. I a més d'eixe alumnat, al llarg del curs un 32 % abandonava, amb la qual cosa estem en uns percentatges mínims". "Quina necessitat hi ha de mantindre eixa àmplia oferta que no es cobrix?", ha plantejat el conseller, qui, al seu torn, ha ressaltat que s'ha procedit a "reorganitzar grups, res més, perquè no s'elimina cap idioma", ha afegit.

Els sindicats i les associacions de directius demanen una mesa de negociació

Davant l'anunci de la Conselleria, la majoria de sindicats i docents de les EOI de les tres províncies han mostrat el seu rebuig frontal a una reorganització que des de les escoles titllen de polítiques de retallades a l'educació pública d'idiomes. Un rebuig que ja s'ha materialitzat en mobilitzacions enfront de les portes d'estes institucions educatives i que seguiran durant tot el mes de maig com les protestes convocades per l'EOI València-Saïdia tots els dimecres i dijous de maig. Així, el sector de l'escoles d'idiomes també s'unirà a la vaga general d'Educació que ha sigut convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic el pròxim dia 23.

Un atur general recolzat per la majoria de sindicats que demanen posar fre de manera immediata a les planificacions per al pròxim curs que ja han sigut remeses a cada EOI i "obrir un període de negociacions amb els sindicats de la Mesa sectorial d'Educació", explica a València Extra Joan Pérez, coordinador d'ensanyaments artístics esportius i EOI de STEPV. "No han dit en cap moment que consensuarien res, per la qual cosa nosaltres demanem que paren el que ja s'ha enviat als centres i es negocie abans", afig Pérez.

En la mateixa línia es pronuncia l'Associació de Direccions dels Escoles Oficials d'Idiomes de la Comunitat Valenciana Des de (ADEOICV) qui demana una "major comunicació" per part de la Conselleria sobre l'"optimització de recursos" que esta preveu impulsar. El col·lectiu assegura que en cap de les reunions mantingudes amb Educació se'ls ha comunicat "ni molt menys consultat" els criteris que impulsen estos canvis. Així mateix, sobre l'argument que només s'han cobert el 61 % de les places oferides, l'associació creu que és "evident que en idiomes menys majoritaris és molt difícil arribar a omplir unes ràtios que ja són bastant elevades".

"Som administració també i a les direccions de les EOI ens preocupa el bon ús de les inversions educatives, hauríem pogut dissenyar estratègies conjuntes per a evitar les supressions de grups que s'han dut a terme. Canvis tan sensibles en educació han d'estar basats en criteris com més públics i pactats millor", conclouen des de l'ADEOICV. En definitiva, les EOI es troben en un limb entre la "reorganització", que descriu Conselleria, i les "retallades", segons les organitzacions; tot això amb una vaga general en l'horitzó convocada per a dins de dues setmanes.

Destacats