El turisme, una eina per a frenar la despoblació a municipis valencians d'interior

L'innovador programa 'Fem Poble' aborda diferents formes per a atraure turistes a zones despoblades de la Comunitat Valenciana

Guardar

Imatge d'una localitat valenciana en risc de despoblació
Imatge d'una localitat valenciana en risc de despoblació

Un dels grans reptes del Consell presidit per Ximo Puig és frenar la despoblació, un fenomen que afecta especialment les localitats de l'interior de la Comunitat Valenciana. Per a això, una de les últimes iniciatives és el programa 'Fent Poble'. Amb el, es pretén estudiar diferents alternatives perquè el sector del turisme es redistribuïsca i no sols massifique els municipis de costa.

Aquesta iniciativa, impulsada principalment per la Diputació de València, compta amb el suport de la Generalitat. Demà dijous es reuniran a Setaigües representants de quatre mancomunitats i d'unes cinquanta localitats de tot el territori valencià per a posar en marxa aquest programa pioner perquè el turisme es convertisca en una oportunitat per als municipis en risc de despoblació. També serà present el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

'Fent Poble' és una idea que naix en el període de la quarantena (març-maig 2020) i pretén posar en valor el patrimoni d'aqueixes localitats situades a l'interior de la Comunitat Valenciana. Dijous que ve, per tant, es posaran damunt de la taula algunes idees per a portar això a cap com pot ser la implantació d'un bo turístic semblant al Bo Viatge existent a nivell autonòmic.

El diputat de Turisme, Jordi Mayor, ha explicat que la Diputació de València lidera aquest projecte, a través dels seus serveis de Turisme i Desenvolupament Rural, en el qual també participa Turisme Comunitat Valenciana, a través de Creaturisme.

"La iniciativa FEM POBLE cerca aportar valor als recursos turístics dels municipis en risc de despoblació de la província, per a fomentar la creació de productes turístics que activen la seua economia local i, en conseqüència, la seua projecció territorial, mitjançant la col·laboració publicoprivada, amb la finalitat de dinamitzar turísticament aquestes poblacions però respectant sempre els principis de sostenibilitat i la capacitat de càrrega turística de cadascuna d'elles".

"Actualment, ja són un total de 50 municipis i 4 mancomunitats les entitats locals adherides a aquesta iniciativa, que arranca demà dijous a Setaigües amb una primera jornada informativa en la qual es presentarà el programa, les seues fases i pròximes accions, a més d'analitzar un cas pràctic de col·laboració publicoprivada en aquest àmbit i l'estratègia de Turisme Comunitat Valenciana quant a programes de creació de producte turístic, encara que més endavant també es desenvoluparan accions de promoció i comercialització juntament amb noves sessions de treball amb els municipis adherits", ha conclòs.

Segons les últimes dades, en la Comunitat Valenciana fins a 196 municipis han perdut habitants en l'últim any. Per províncies, destaca València, que ha perdut 11.260 veïns de 93 localitats diferents. Li segueix Castelló, amb una pèrdua de 6.161 habitants menys de 71 municipis i Alacant, on 32 localitats han perdut població amb un total de 3.586 persones menys. En total, són 154 els pobles en risc alt per despoblació.

Amb la mirada posada també a les comarques d'interior està l'Autoritat Portuària de València. Des de l'organisme pretenen dinamitzar el turisme de creuers no sols en les localitats de costa, sinó anar més enllà i aconseguir les zones d'interior. Això forma part d'una iniciativa que va junt de la Diputació de València i que es va presentar fa unes setmanes com una nova oferta turística de la "Destinació València".

Per a això, els experts del Port de València formaran a personal de les comarques i de l'interior de la província valenciana perquè s'adapten als paquets d'excursions per als creueristes. Tot, basat en un turisme actiu i sostenible, amb recorreguts per paisatges singulars i parcs naturals, excursions multiaventures o experiències gastronòmiques i culturals.

La Comunitat Valenciana com a referent

La setmana passada, la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, va comparéixer davant el Senat per a explicar el model de lluita contra la despoblació desenvolupat per la Comunitat Valenciana. La creació en 2019 de l'Agenda Valenciana antidespoblació i del Pla Estratègic antidespoblació valencià (Agenda 20-30) han convertit a l'administració valenciana com una referent en aquest àmbit en tota Espanya.

Cal destacar que el mes de març passat la direcció general d'Avant va mantindre una reunió amb el Comissionat per a la lluita contra la despoblació del Govern d'Aragó, interessats pel programa Itinerant de la Generalitat. Així mateix, s'han mantingut trobades amb la Generalitat de Catalunya i estan previstes diverses reunions amb Castella-la Manxa, i comunitats amb territoris limítrofs a la Comunitat Valenciana.

Des de la Generalitat s'està impulsant, a més, una Trobada Nacional de Càtedres que tindrà la seua seu en la Comunitat Valenciana per a posar en comú investigacions i programes contra la despoblació en els diferents territoris.

 

 

 

Destacats