El Rei anima als dissenyadors a "continuar avançant cap a un nord que conformen les persones"

Demana que la innovació i el disseny impregnen tots els àmbits per a abordar "enormes i creixents exigències"

Guardar

Els Reis, en l'acte de lliurament dels Premis Nacionals del Disseny
Els Reis, en l'acte de lliurament dels Premis Nacionals del Disseny

El rei Felip VI ha animat aquest dilluns a tots els dissenyadors espanyols a "continuar avançant cap a un nord que conformen les persones" i ha confiat en el seu treball per a "ser capaços d'abordar amb major eficàcia i brillantor les enormes i creixents exigències que planteja l'entorn actual i que condicionaran, sens dubte, el futur".

Així ho ha manifestat en la clausura del lliurament dels Premis Nacionals d'Innovació i del Disseny, un acte celebrat en el Palau de Congressos de València al qual ha acudit al costat de la reina Letizia i que ha comptat amb la intervenció de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. També han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l'alcalde de València, Joan Ribó.

Els guardons s'han concedit a Eduardo Anitua, Cosentino, Certest Biotec, Jaime Hayon, Expormim i Danny Saltaren, amb esment especial per a Ramón Úbeda. Aquestes distincions, que concedeix el Ministeri en la seua 29 edició, són el reconeixement més important d'Espanya en els àmbits de la innovació i el disseny.

En parlament, Felip VI ha defensat que "en aquests temps tan complexos, són necessàries noves visions, perspectives i plantejaments que contribuïsquen a proposar solucions i a afavorir una visió prospectiva, creativa i creadora".

"La innovació i el disseny, que tan estretament vinculats estan entre si, han de potenciar-se perquè puguen impregnar tots els àmbits possibles de producció, organització, creació i gestió al nostre país", ha reivindicat, amb l'objectiu de "ser capaços d'abordar amb major eficàcia i brillantor les enormes i creixents exigències que planteja l'entorn actual i que condicionaran, sens dubte, el futur".

BOLCAR L'ENGINY HUMÀ

Entre elles ha destacat el clima internacional provocat per la invasió russa a Ucraïna, davant el que ha cridat a generar pau, estabilitat i seguretat per a "créixer, progressar, millorar en drets i benestar", però també per a "avançar i cooperar en solucions innovadores a problemes nous i antics, bolcar al màxim la capacitat de l'enginy humà a millorar les nostres vides, la nostra convivència i la nostra relació amb l'entorn".

En aquesta línia, el monarca ha advocat per ser capaços de protegir la naturalesa i la seua diversitat, lluitar "contra la malaltia i la pobresa", combatre la criminalitat i "corregir les causes profundes que sembren l'odi i la discòrdia".

S'ha dirigit als premiats per a enaltir l'enginy humà generant valor "a partir d'una idea, en realitat a partir de moltes connectades o encadenades". Aquest valor, ha apuntat, no sempre es materialitza en un objecte, sinó també en un servei, "aproximant les tecnologies als usuaris".

Entre les diferents trajectòries dels premiats ha assenyalat un "evident nexe comú", el compromís amb la innovació i amb el disseny en destinar-la a la salut, les llars, l'artesania, els entorns digitals o la investigació. "Les seues aplicacions són múltiples i els seus avantatges i possibilitats són infinites", ha constatat.

Per tot això ha celebrat premiar projectes que "canvien i milloren vides", optimitzen mètodes de treball o promouen entorns més adequats. Són obres que "redunden en benefici de la societat", on creu que radica la importància d'aquestes distincions que des de fa més de tres dècades reconeixen el lliurament dels qui "contribueixen a millorar la competitivitat i el progrés del nostre país".

"SEMPRE COMPTAREU AMB EL MEU SUPORT"

"I en aquesta determinació sempre comptareu amb el meu suport i amb el de la Reina", ha asseverat, per a recordar als guardonats que tenen "la responsabilitat de ser un exemple per als qui vinguen darrere, per a les pròximes generacions". Sempre, ha afegit, amb la innovació com a motor del canvi, "el disseny com a brúixola i avançant cap a un nord que conformen les persones: Volem que la vostra influència i la vostra projecció arriben lluny i arriben a molts. Comptem amb vosaltres".

Durant la seua breu intervenció, Felip VI s'ha mostrat encantat de tornar a València malgrat la pluja, que ha recordat que "és bona i necessària en aquests temps de sequera". Ha destacat l'elecció de la ciutat com a Capital Mundial del Disseny 2022 com "un important assoliment per a tota Espanya" i ha posat en valor el talent nacional, confiat que "amb València com a protagonista principal, es projectarà al món".

A més, ha fet notar la importància de celebrar l'acte en un "emblema arquitectònic" com el Palau de Congressos i que València, "ciutat de la ciència i la innovació", forme part de la Xarxa Innpulso, un fòrum que fomenten entre els ajuntaments espanyols les bones pràctiques i les polítiques públiques innovadores.

Destacats