Educació proposa eliminar l'obligatorietat de revisar la jornada escolar contínua cada tres anys

Guardar

Una votació sobre jornada contínua
Una votació sobre jornada contínua

La Conselleria d'Educació portarà a les taules de negociació amb els agents de la comunitat educativa una nova proposta per a regular la jornada escolar en la Comunitat Valenciana que presenta com a principal novetat l'eliminació de la revisió cada tres anys del model.

Així, mentre en el programa pilot que s'ha estat aplicant en els últims cursos per a poder implantar la jornada contínua s'ha contemplat que el resultat de la votació tinga una validesa de tres cursos acadèmics, l'administració suggereix ara que la jornada decidida per la comunitat de cada centre es mantinga fins que el consell escolar decidisca impulsar una nova modificació.

En concret, l'esborrany, que s'analitzarà en la Mesa Sectorial programada per al pròxim 7 d'octubre, estableix que, per a canviar la jornada, el procediment ha d'iniciar-se pel consell escolar del centre una vegada aprovada la proposta per un mínim de dos terços dels membres amb dret de vot convocat a aquest efecte en sessió extraordinària. En el cas dels col·legis concertats, serà el titular del centre qui active el procediment.

En segon lloc, és necessària l'aprovació de la proposta de jornada per un mínim de 2/3 dels membres del claustre convocat també en sessió extraordinària. Una vegada aprovada la iniciativa per tots dos òrgans, la direcció del centre ha de celebrar una reunió informativa per a les famílies en un termini no superior a quinze dies hàbils, en la qual s'expliquen les característiques del nou horari.

Aquesta reunió ha de realitzar-se fora de l'horari escolar per a facilitar la participació dels pares, les mares o els representants legals de l'alumnat. Perquè la proposta de modificació es considere aprovada, es necessita, almenys, que en la votació que es duga a terme es pronuncie a favor almenys el 55% dels vots els possibles.

Una vegada la modificació de la jornada reba llum verda, i ací està la proposta de canvi, la seua vigència es mantindrà mentre no s'inicie de nou el procediment per a modificar-la pel consell escolar.

"AFINAR, MILLORAR I DONAR MAJOR ESTABILITAT"

Fonts de la Conselleria d'Educació han manifestat a Europa Press que es tracta d'"un suggeriment obert a la negociació amb els diferents agents de la comunitat educativa", entre ells els progenitors i els sindicats, i que l'objectiu fonamental és "afinar, millorar i donar major estabilitat" al procés.

En aquest sentit, recorden que, després d'haver "aconseguit experiència" en els últims cursos sobre l'aplicació de la jornada contínua i haver analitzat el seu funcionament, s'ha constatat que no té una incidència directa amb l'èxit educatiu en clau acadèmica, tal com assenyalen estudis propis i d'altres sistemes educatius. Per això, es vol deixar la màxima autonomia a les comunitats educatives dels centres i garantir procediments "més eficaços", asseveren.

El mateix conseller d'Educació, Vicent Marzà, ja avançava aquest estiu la intenció del seu departament de negociar al llarg d'aquest curs l'"adaptació" de la normativa que regula la jornada contínua amb la finalitat de donar-li "estabilitat".

"Es negociarà el procediment i adaptarem la normativa per a donar resposta a la realitat que s'ha anat produint aquests anys", des que s'aplica la possibilitat de votar la jornada escolar i triar entre l'horari partit o el continu, avançava. Marzà va advocar perquè la nova normativa servisca per a fer el procés "més estable".

JORNADA MIXTA

D'altra banda, la proposta remesa per l'administració preveu que les classes que imparteixen segon cicle d'Educació Infantil i Educació Primària podran desenvolupar-se mitjançant tres opcions: una jornada lectiva distribuïda en dos períodes, la tradicional 'jornada partida': sessions de demà i sessions de vesprada; jornada lectiva realitzada íntegrament en període únic (contínua), amb sessions de demà; i jornada lectiva flexible o mixta.

Aquesta última modalitat és aquella en la qual les activitats lectives per a l'alumnat han d'impartir-se en horari de demà i en aquelles vesprades que determine l'horari que s'establisca en el projecte, que podrà alternar dies d'horari lectiu de demà i de vesprada amb dies d'horari lectiu únicament matinal. En els mesos de setembre i juny, les activitats lectives per a l'alumnat han d'impartir-se en horari de demà, detalla l'esborrany.

Destacats