Educació prepara el districte únic com a gran novetat per a admetre alumnes el pròxim curs a València

La Conselleria d'Educació facilitarà un model perquè les famílies puguen triar més lliurement el centre a València

Guardar

El secretario autonómico de Educación, Daniel McEvoy. Foto Rober Solsona
El secretario autonómico de Educación, Daniel McEvoy. Foto Rober Solsona

El pròxim curs 2024-2025 portarà canvis en l'admissió dels alumnes per part dels col·legis. Així ho ha anunciat el nou decret que prepara la Conselleria d'Educació, on s'estableix el districte únic, un major pes de les circumstàncies familiars en la baremació i uns criteris objectius que podrà tindre el centre, sempre revisats, com a grans novetats de cara a l'any que ve. Daniel McEvoy, secretari autonòmic d'Educació, assegura que l'administració busca que siguen les famílies les que puguen triar les escoles i no al revés, ja que en l'actualitat molts alumnes no es trobaven en igualtat de condicions amb uns altres per tindre menys oferta escolar per la zona.

McEvoy assegura que el decret serà molt equilibrat i que deixarà de criticar-se quan es pose en funcionament. El secretari autonòmic d'educació s'avala de la seua pròpia experiència al capdavant del sector a Elx, quan es va instaurar aquest criteri.

"Superar les limitacions imposades per un model d'obligatòria parcel·lació passant a un en el qual, mantenint la proximitat del domicili com a criteri, est dispose d'un menor pes, de manera que les famílies tinguen l'opció de triar lliurement el centre que s'ajuste als seus interessos i conviccions, i així mateix tinguen opcions reals de poder accedir". Així ho argumenta el text en el seu preàmbul que passarà dijous que ve per la Mesa sectorial d'Educació.

Més novetats

El nou decret estableix les àrees d'influència i les àrees limítrofes abastant tot el terme d'un municipi, a excepció d'on siga necessari marcar més d'una àrea d'influència, sent possible abastar diverses localitats de la mateixa o diferent província. Així doncs, es valorarà amb 10 punts si el domicili es troba en l'àrea d'influència del centre i 5 punts si ho fa amb les àrees limítrofes.

Si els pares viuen en cases diferents, es valorarà el domicili de la persona que tinga la custòdia i, en cas de compartir-la, es recorrerà al certificat d'empadronament. Cada germà matriculat en el centre comptarà amb 15 punts addicionals, mateixa puntuació si existeixen persones en situació d'acolliment familiar.

Si algun pare treballa en l'escola se li afegirà 7 punts. A més, se sumaran altres quatre en cas que les persones siguen destinatàries de la renda valenciana d'inclusió.

Puntuacions per família

La família nombrosa tindrà una suma de 3 punts i, si és de categoria especial, de cinc. Les famílies monoparentals comptaran amb 3 punts, cinc si són de categoria especial. Quan existisca una discapacitat entre el 33 % i el 64 % s'assignaran 4 punts, arribant a set si la discapacitat en superior.

El document recupera l'opció d'assignar 1 punt extra a l'alumnat que presente una circumstància específica valorada i revisada pel consell escolar, en el cas de les escoles públiques, i per la titularitat dels centres privats concertats.

 

Destacats