Educació posa a la disposició dels centres educatius un model orientatiu per a definir el seu pla d'ús de les llengües en l'àmbit no curricular

Guardar

Alumnat d'un col·legi de Castellar l'Oliveral
Alumnat d'un col·legi de Castellar l'Oliveral

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha posat a la disposició dels centres educatius de la Comunitat Valenciana, a través de la pàgina web del Servei d'Educació Plurilingüe, un model orientatiu perquè estos centres puguen concretar les mesures que haurà d'incloure el seu pla d'ús de les llengües, en cas que es troben en procés d'elaboració o de revisió d'este.

El pla d'ús de les llengües en l'àmbit no curricular és un document institucional obligatori per als centres educatius públics i privats concertats des de l'entrada en vigor la Llei de Llibertat Educativa, que substituïx als plans de normalització lingüística que existien amb anterioritat.

L'objectiu és regular la utilització de les llengües cooficials, les llengües estrangeres curriculars, així com altres llengües presents en el centre, tant en l'àmbit intern no curricular, com en l'àmbit social i de relació amb l'entorn.

Per a això, el model posat a la disposició dels centres definix l'àmbit intern no curricular com aquell que "comprén les relacions internes del centre educatiu amb la comunitat educativa i tots aquells aspectes que fan referència a la documentació escrita, l'àmbit administratiu i els aspectes burocràtics del centre", com ara models oficials, sol·licituds i qualsevol document de matrícula o autorització que es pose a la disposició de l'alumnat o dels seus representants legals, a com les directrius per a la comunicació oral, entre altres.

D'altra banda, definix l'àmbit social i de relació amb l'entorn com les "relacions que s'establixen en la comunicació educativa i entre la societat i l'entorn escolar", com és el cas de la comunicació amb les famílies, amb la pròpia administració, amb altres institucions i a través dels mitjans de difusió del centre.

Així mateix, contempla els tipus de documents que hauran d'estar a la disposició de la comunitat educativa en format bilingüe (comunicacions d'ofici, documents interns als representants de mares i pares en el consell escolar, formularis, impresos, etc.), en compliment del que s'establix per la Llei de Llibertat Educativa.

Addicionalment, el model recorda que l'alumnat i els seus representants legals han de tindre la informació al seu abast en la llengua oficial de la seua elecció, al mateix temps que totes les mesures regulades en el pla hauran de respectar el dret de l'alumnat i dels seus representants legals a dirigir-se al centre docent i a comunicar-se amb ell en la llengua cooficial, valencià o castellà, en què desitgen fer-ho.

Per a això, el model posat a la disposició dels centres oferix com a directrius que els centres puguen a l'inici de curs o en formalitzar la matrícula sol·licitar per escrit a les famílies en quina llengua oficial volen rebre la informació o bé sol·licitar a les famílies en la primera reunió presencial de cada curs en quina llengua oficial volen rebre la informació.

El pla d'ús de les llengües forma part del projecte educatiu del centre i ha d'estar aprovat pel consell escolar dels centres públics i la titularitat dels centres privats concertats. Després de l'aprovació del pla per part del centre docent, o de la seua modificació, aquest haurà de ser remés a la Inspecció d'Educació perquè ho supervise. Així mateix, haurà de ser objecte de seguiment durant la seua posada en marxa per l'equip directiu i consell escolar dels centres públics; i en el cas dels centres privats concertats per la titularitat del centre, sentit el consell escolar.

Destacats