Educació en igualtat, prevenció activa i atenció personalitzada: les tres claus de la lluita contra la violència de gènere a Mislata

La regidora d'Igualtat del municipi valora positivament l'impacte de les polítiques implementades per l'Ajuntament, que han animat a moltes dones a denunciar

Guardar

María Luisa Martínez Mora, vicealcaldessa i regidora de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Mislata
María Luisa Martínez Mora, vicealcaldessa i regidora de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Mislata

La violència contra les dones pel simple fet de ser-ho és una problemàtica social que continua afectant un sector enorme de la població en ple 2024. Amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte i, gradualment, aconseguir la seua erradicació, les diferents localitats de la Comunitat Valenciana han establit una sèrie de mesures específiques. És el cas de Mislata, on la seua vicealcaldessa i regidora de Polítiques d'Igualtat, María Luisa Martínez Mora, ha explicat en una entrevista amb València Extra les polítiques dutes a terme pel consorci municipal.


Quins són els principals desafiaments en la lluita contra la violència de gènere a Mislata?

La nostra ciutat s'ha proposat com a objectiu ferm erradicar la violència de gènere en totes les seues formes. Per a això, hem dissenyat un pla d'acció ambiciós que combina educació en igualtat, prevenció activa i atenció personalitzada. Volem que Mislata siga un lloc segur i lliure de violència masclista. A més, posem especial atenció en l'acompanyament integral a les víctimes, recolzat per un equip multidisciplinari especialitzat, assegurant que cada persona reba el suport necessari per a tirar avant.

Han detectat un augment o disminució de casos en els últims anys?

Hem observat un lleuger augment de casos, però esdevenen d'un canvi positiu; hui més dones s'atrevixen a denunciar i buscar ajuda. Gràcies a l'accés a major informació sobre els seus drets i als serveis locals, les dones acudixen abans davant els primers senyals de violència. També atenem dones que, després de superar situacions prèvies de violència, tornen a buscar suport. Per això, treballem molt en l'apoderament i a trencar el cercle de la violència. A escala local, també hem gestionat més casos gràcies a la implementació d'unitats d'igualtat i recursos específics en el municipi, els nostres Plans d'Igualtat Municipal són claus per a continuar avançant.

Quines mesures específiques està implementant l'Ajuntament de Mislata per a previndre la violència de gènere?

Duem a terme múltiples accions preventives. Destaquen la formació en centres educatius per a educar en igualtat i previndre totes les formes de violència masclista, así com l'atenció directa a les víctimes a través d'equips multidisciplinaris que aborden els aspectes psicològics, socials i jurídics. També organitzem tallers grupals d'apoderament i habilitats socials, i mantenim una estreta coordinació entre la policia local, la nacional i l'oficina d'atenció a víctimes. A més, hem incorporat la perspectiva de gènere en el disseny urbà, instal·lant punts violeta en espais d'oci nocturn i festivitats, amb personal especialitzat. Tot això es complementa amb campanyes de sensibilització ciutadana per a fomentar una societat més igualitària.

Quin impacte han tingut els programes municipals d'igualtat i prevenció de la violència en els últims anys?

L'impacte ha sigut molt positiu. La població està més informada sobre els serveis i recursos disponibles, i això es traduïx en el fet que les víctimes busquen ajuda abans. També es percep un canvi social important: hi ha major rebuig cap a la violència masclista i un creixent suport a les víctimes. Estos senyals ens indiquen que estem avançant cap a una comunitat més sensibilitzada i compromesa.

Com avalua l'efectivitat de les polítiques implementades fins ara?

Avaluem constantment les nostres actuacions per a mesurar el seu impacte i assegurar-nos que complim els objectius. Els resultats són encoratjadors, ja que cada vegada més dones recorren als serveis municipals en etapes primerenques de la violència, la qual cosa facilita la intervenció i la prevenció.

Quins recursos oferix el municipi per a les dones víctimes de violència de gènere i les seues famílies?

Disposem d'una àmplia xarxa de suport: atenció psicològica per a víctimes i els seus fills, tallers d'apoderament, assessorament jurídic especialitzat, orientació i formació laboral, activitats de conciliació familiar i laboral, tallers d'autodefensa i la unitat d'igualtat. Estos recursos estan dissenyats per a oferir un suport integral que permeta a les dones reconstruir les seues vides.

S'estan reforçant estos serveis en els últims anys?

Sí, hem reforçat tant el personal especialitzat com la varietat i l'abast dels projectes. Els horaris d'atenció també s'han ampliat, gràcies a l'augment del pressupost municipal i al finançament del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, així com d'ajudes provincials i autonòmiques.

Com es coordina l'Ajuntament amb altres organismes, com la policia o serveis socials, per a protegir a les víctimes?

La coordinació és essencial. A Mislata treballem de manera conjunta entre els serveis municipals, la policia local i nacional, i els serveis socials, per a garantir una atenció integral i evitar la revictimització. A més, els centres educatius exercixen un paper clau com a agents de detecció primerenca, col·laborant estretament amb les nostres comissions d'igualtat i convivència per a abordar casos identificats a les aules.

Quines activitats o actes commemoratius ha organitzat l'Ajuntament de Mislata enguany per al 25N?

Enguany, en el marc de les XXI Jornades contra la Violència Masclista, hem organitzat una programació molt variada: teatre, xarrades, tallers de mindfulness i autodefensa. També duem a terme concursos artístics i conferències com la dedicada a la Llei del "Sí és sí". Tot, en col·laboració amb associacions de dones i centres educatius, com la XI edició del Mislata Art al carrer i la XV edició del Concurs de Cartells. A més, participarem en la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista de València. Estes activitats busquen involucrar a tota la ciutadania en una reflexió activa sobre la igualtat i la seguretat de les dones.

Quin missatge li agradaria transmetre a la ciutadania de Mislata amb motiu del 25N?

La lluita contra la violència masclista ens concernix a tots com a societat. No podem mirar cap a un altre costat. És la nostra responsabilitat col·lectiva, i a Mislata rebutjarem sempre, i fermament, qualsevol forma de violència. I a més, continuarem fent costat a les víctimes. Estic convençuda que, juntes i junts, podem construir una societat on la igualtat, la llibertat i la seguretat siguen una realitat per a totes les dones.

Destacats