La Diputació de València prioritza garantir l’abastiment d’aigua en tots els municipis

Guardar

Vicente Mompó, president de la Diputació, parla en la reunió sobre el Cicle integral de l'Aigua
Vicente Mompó, president de la Diputació, parla en la reunió sobre el Cicle integral de l'Aigua

El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, juntament amb la vicepresidenta Natàlia Enguix i el diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, ha reunit este dijous en el Centre Cultural La Beneficència a tècnics municipals i alcaldes de 200 municipis de la província per a tractar la situació actual del cicle integral de l'aigua a les comarques valencianes, així com les ajudes i subvencions de la corporació provincial per a contribuir a millorar-lo en el període 2024-2027.

El president Mompó ha anunciat que la Diputació durà a terme “una aposta important per a garantir un subministrament d'aigua segur, previsible i, sobretot, de qualitat, i per a això es treballarà en tres pilars fonamentals: inversió, digitalització i reutilització”. Així mateix, Vicent Mompó indicava que “en esta casa ajudarem poble a poble i comarca a comarca a executar les seues obres, assumint un paper primordial quant a l'assistència i l'ajuda en un tema tan sensible com és l'aigua”. Per a això, la Diputació ha creat l'àrea específica del Cicle Integral de l'Aigua, amb una partida de 2,3 milions d'euros per a enguany, i ha introduït una important novetat en el Pla Obert d’Inversions, que és incentivar les actuacions de millora hídrica en els municipis.

Mompó també ha destacat el Programa Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de Digitalització del Cicle de l'Aigua. “Hem presentat la sol·licitud a la segona convocatòria del Ministeri per a millorar integralment el servici, parlem de la captació i també del retorn al medi natural”, ha explicat el president. El pressupost global del projecte, que s'estén a 148 municipis cobrint més del 50% de la superfície de les comarques valencianes, ascendix a 11,4 milions d'euros, dels quals 1,5 els aporta la Diputació.
El projecte de digitalització del cicle de l'aigua “té una aplicació especial a les comarques d'interior, on el risc de despoblació és major”, ha apuntat el màxim responsable provincial. En este sentit, la Diputació “no sols busca respondre al repte demogràfic, sinó també reduir les pèrdues d'aigua potable i garantir un subministrament domiciliari en condicions”, ha afegit Mompó.

Respecte a la reutilització, el president Mompó ha posat l'accent en la necessitat de “treballar per a evitar que els costos de gestió i regeneració de l'aigua no suposen una barrera i avançar al costat d'altres institucions per a dotar d'un marc regulador que contribuïsca a aconseguir este repte”.

Pla Obert d'Inversions

La vicepresidenta primera i responsable de l'àrea de Cooperació, Natàlia Enguix, ha destacat que amb esta jornada “donem a conéixer els principals reptes i oportunitats quant al treball municipal i supramunicipal vinculat a l'aigua, en el marc de la presentació i explicació del Pla Obert d'Inversions de la Diputació, un pla que, treballat intensament i amb la vista posada en els municipis, ve a donar seguretat, planificació i recursos per al treball de tota una legislatura als ajuntaments valencians”.

“És un pla que ajuda i transforma de dalt a baix el treball dels ajuntaments -continua la vicepresidenta primera- i també s'ocupa del cicle integral de l'aigua, tant de la captació com de l'estalvi, proveïment i rendiment de les canalitzacions, la qualitat de l'aigua i també la seua conservació i bon ús”. En este sentit, Enguix apunta que el Pla Obert d’inversions “no només  s’ocupa de les xarxes de subministrament, sinó també de les xarxes de colaboració entre administracions, tant entre la Diputació i els ajuntaments, com entre els propis municipis”.

Una de les novetats de la fórmula del pla és, tal com indicava Enguix en la seua intervenció, “que almenys un 10% del pressupost haurà d’anar dirigit a actuacions en matèria d'aigua, la qual cosa garantix que cap municipi es quede fora del repte ineludible de millorar el proveïment, l’atenció a les persones vulnerables i el medi ambient”.

Per part seua, el diputat del Cicle Integral de l'Aigua, Paco Comes, ha manifestat que “l'escenari actual en el qual ens trobem d'augment de temperatures, redistribució de les precipitacions que té com a conseqüència una sequera segurament prolongada, ens obliga a les administracions públiques i especialment aquelles que som directament responsables, com són ajuntaments i diputacions, a donar un nou enfocament al cicle integral de l'aigua”.

Comes ha posat l'accent que “este nou equip de govern de la Diputació de València ha creat un servici específic de l'aigua, les competències de la qual estan directament relacionades amb assegurar la prestació integral i adequada del subministrament d'aigua potable, sanejament i tractament d'aigües residuals en tots els municipis de la província i especialment en aquells que més ho necessiten”. Este servici està a disposició dels municipis valencians per a assistir-los tant tècnica com jurídicament en tot el que tinga a veure i estiga relacionat amb el Cicle Integral de l'Aigua”.

Finalment, Paco Comes s'ha referit a l'empresa pública Egevasa, “instrument de la Diputació de València en el Cicle Integral de l'Aigua i que a partir d'ara entra en un nou període de servei als ajuntaments, per a convertir-se en un segell de qualitat i garantia”.

Arxivat a:

Destacats