La Diputació commemora el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb una mostra sobre pioneres en el camp de la Física

La vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, presenta l'exposició organitzada per la delegació d'Igualtat que dirigix, en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular del CSIC i la Universitat de València

Guardar

La vicepresidenta, Natàlia Enguix, en l'Exposició 'Pioneres' en Diputació.
La vicepresidenta, Natàlia Enguix, en l'Exposició 'Pioneres' en Diputació.

La Diputació de València se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, i ho fa amb l'exposició 'Pioneres', una adaptació del projecte 'Recordant a Lise Meitner' que rendix tribut a una vintena de dones referents en el camp de la Física. La mostra, que acull la Sala de Reines de la Diputació, ha sigut presentada este dimarts per la vicepresidenta Natàlia Enguix, acompanyada pel vicedirector de l'Institut de Física Corpuscular, Sergio Pastor, i una de les coordinadores del projecte Meiner, Nuria Falcó.

La vicepresidenta Enguix, responsable d'Igualtat en la corporació provincial, destaca que Lise Meitner "no sols va ser la descobridora de la fissió nuclear, sinó que com a científica es va negar a col·laborar amb els nazis i es va convertir en una autèntica heroïna després de la Segona Guerra Mundial". "Resulta curiós que esta científica austríaca estiguera 19 vegades nominada al Nobel de Química i 29 vegades al de Física i mai ho aconseguira, sent el seu col·laborador Otto Hahn qui va rebre el Nobel de Química pel descobriment de la fissió nuclear", ha assenyalat Natàlia Enguix.

En opinió de la vicepresidenta, "des de les institucions públiques hem de recuperar la història de dones com Meitner i altres pioneres de la Física Nuclear i de qualsevol altra disciplina, i quina millor manera de fer-ho que per a commemorar el Dia Internacional de la Dona en la Ciència". La responsable provincial ha matisat que l'exposició "no és només un tribut a dones destacades en un àmbit concret, sinó un crit d'atenció sobre la importància de promocionar, des dels poders públics, la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits de la vida".

La Sala de Reines de la Diputació exhibirà, fins al dilluns 19 de febrer, més d'una vintena de panells en cartó ploma amb la història d'altres tantes dones pioneres de la física nuclear i de partícules. La mostra podrà visitar-se de dilluns a divendres, de 16 a 20 hores, i els caps de setmana de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Cada panell narra la trajectòria d'una destacada científica, que apareix amb el rostre pixelat com a metàfora d'eixe temps que ha sigut necessari per a reconéixer les seues aportacions. Allunyar-se d'eixos panells és la manera de visualitzar les imatges, que es completen amb una selecció de treballs artístics d'alumnat d'ESO sobre eixes dones pioneres en el món de la ciència.

'Recordant a Lise Meitner' és un projecte multidisciplinari d'art i ciència, nascut en 2020 i impulsat per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, que té com a objectiu recuperar i revalorar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Meitner, injustament coneguda com la "mare jueva de la bomba atòmica". Enguix ha valorat la figura de Meitner i ha fet especial menció, tornant a l'actualitat, al treball de l'artista italiana Mónica Mura, comissària de la mostra, les obres de la qual "reten homenatge a la memòria de dones científiques tan conegudes com Marie Curie i moltes altres els noms de les quals han sigut silenciats".

Projecte igualitari

El vicedirector del IFIC, Sergio Pastor, ha agraït a la vicepresidenta, Natàlia Enguix, i a la Diputació de València, la seua implicació en este projecte igualitari que valora el paper de les dones científiques al llarg de la història i que ha comptat amb "la col·laboració de diferents institucions com l'Institut Valencià de Cultura, la Fundació General CSIC o la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València, sense les quals no haguera sigut possible la producció d'esta exposició".

El projecte, segons ha explicat una de les seues coordinadores, la responsable de comunicació científica del IFIC, Nuria Falcó, "engloba diferents activitats, com l'obra de teatre Projecte Meitner, produïda per CRIT Companyia de Teatre, col·loquis, el programa de mentoratge #Magnifica, un taller d'expressió artística, unes jornades de Ciència i Gènere, el concurs artístic ExpressArte-Consciència i l'exposició 'Pioneres', que inclou els treballs guanyadors i seleccionats del concurs i obres pròpies de l'artista interdisciplinària Monica Mura".

Lise Meitner "va comprendre els misteris que albergava la fissió nuclear i va ser l'única científica que es va negar a col·laborar en el projecte Manhattan, convertint-se en tota una heroïna a l'altura d'Eleanor Roosevelt", assegura la coordinadora del projecte, qui lamenta que, malgrat la seua transcendència en la història de la Ciència i la Física Nuclear, "hui dia no és molt coneguda".

La Diputació de València, a través de la delegació d'Igualtat que dirigix Natàlia Enguix, pretén acostar la figura de Meitner a la societat valenciana, en material didàctic per a visibilitzar l'aportació de les dones al camp de la ciència, acostant la trajectòria de científiques del passat i del present en Física Nuclear i de Partícules a tots els públics. "L'objectiu, conclou Enguix, "és promoure la igualtat social i la cultura científica, fomentar vocacions científiques i posar de manifest les barreres legals, culturals, històriques i socials a les quals les dones científiques s'han enfrontat al llarg de la història".

En la seua intervenció, la vicepresidenta i titular d'Igualtat ha fet una crida, en el Dia Internacional de la Tolerància Zero en la Mutilació Genital Femenina, a "encara ser vigilants per a evitar retrocessos, com en qualsevol altre avanç en matèria d'Igualtat i drets de les dones".

Destacats