La Diputació acosta el seu programa de prevenció de conductes suïcides a més de 14.000 alumnes valencians

El projecte ‘Suïcides. Joves, parlem?!’, coordinat per l'àrea d'Educació que dirigix Empar Folgado, ha arribat enguany a una trentena de centres educatius de cinc comarques

Guardar

Alumnes de l'IES Massanassa
Alumnes de l'IES Massanassa

Més de 14.000 joves de 29 centres educatius de cinc comarques valencianes participen en el programa de prevenció de conductes suïcides de la Diputació. Sota el títol ‘Suïcides. Joves, parlem?!’, l'àrea d'Educació que dirigix Empar Folgado va posar en marxa al març esta iniciativa en la qual participen col·legis i instituts de set municipis i que, a través de la didàctica i l'art, tracta de conscienciar i tallar el que els experts consideren “un problema emergent de salut pública”.

El projecte va ser presentat en societat en el TAMA d'Aldaia, en un acte en què la diputada Empar Folgado va presentar les eines dissenyades per a la prevenció del suïcidi a les aules i en el qual el cantautor valencià Bertomeu va posar música a les creacions literàries de David Rosaleny, el jove poeta de Massanassa que va decidir llevar-se la vida en 2005. Precisament “trencar el tabú i el silenci entorn del suïcidi és el principal objectiu d'este projecte que busca conversar amb els nostres joves per a ajudar-los a fer front als contratemps”, explica la impulsora de ‘Suïcides’.

Des de l'obertura del programa a Aldaia davant més de 600 persones, amb una presència majoritària d'educadors i psicòlegs, ‘Suïcides’ ha recorregut Massanassa, Alfafar, Xàtiva, Requena, Paterna, Alberic i Sagunt, amb un projecte didàctic coordinat amb els directors pedagògics dels centres que estimula el diàleg a les aules i compta amb un plus artístic a través de la música i les obres creades pel propi alumnat.

Material didàctic descarregable

En el curs que ara acaba, 14.317 joves han conegut el projecte de la Diputació directament a les seues aules, fomentant la conversa amb l'alumnat amb la finalitat d'afrontar situacions que puguen generar malestar. Tots eixos sentiments i emocions que s'han anat descobrint en les xarrades han quedat plasmats sobre llenç en una exposició que pot visitar-se, de manera virtual, en el següent enllaç: https://www.suicidesparlem.org/exposició

Qualsevol centre educatiu de la província té a la seua disposició el material de ‘Suïcides’ en l'enllaç https://www.suicidesparlem.org/, on estan depositades les diferents eines del programa, des del dossier didàctic fins al poemari de Rosaleny, inclosa la descàrrega del llibre que va escriure entre els 16 i els 17 anys, així com el disc de Bertomeu que transforma en cançons els versos del jove poeta.

La responsable provincial d'Educació, Empar Folgado, té clar que “encara queda molt per fer”, però s'aferra al positivisme d’este “camí que recorrem al costat de la gent jove i que ens deixa missatges tan esperançadors com ‘Hi ha solució’, ‘Raons per a viure’ i ‘L'amor pot amb tot’, que són títols d'algunes de les obres dels joves participants en el projecte.

Destacats