Descobreixen una bassa romana amb una capacitat de més de 100.000 litres a Paterna

Guardar

Bassa romana trobada a Paterna
Bassa romana trobada a Paterna

Durant unes obres de construcció en l'horta de Paterna, s'ha descobert una bassa de possible origen romà amb una capacitat de més de 100.000 litres. Segons la Federació d'Associacions Veïnals de Paterna (FAVEPA), la bassa hauria quedat oculta a causa de la gran riuada provocada per les fortes pluges que van caure a l'entorn de València l'any 1957.

Davant aquests fets, la FAVEPA ressalta la importància de comprendre la composició i l'estat de la bassa romana per a determinar les millors tècniques de conservació, incloent-hi l'estabilització dels materials, el control de la humitat i la protecció contra l'erosió. Aquesta valuosa peça de patrimoni ha sigut trobada prop del centre d'educació mediambiental i centre de dia Granja Julia.

A més, es requereixen investigacions addicionals per a obtindre més informació sobre la història i el context de la bassa romana, la qual cosa implica la realització d'excavacions arqueològiques detallades en l'àrea circumdant per a identificar altres possibles vestigis relacionats amb la bassa i comprendre millor la seua funció en l'època romana.

La col·laboració entre arqueòlegs, conservacionistes i autoritats locals és fonamental per a assegurar una protecció adequada d'aquest descobriment arqueològic únic. Per això, la FAVEPA demana establir plans per a crear un entorn controlat que permeta estudiar, preservar i exhibir la bassa romana de manera segura.

No és la primera vegada que es descobreixen troballes d'origen romà en l'horta de Paterna, per la qual cosa l'entitat crida a valorar i protegir el patrimoni de la ciutat. La bassa romana és un tresor arqueològic inavaluable que llançarà llum sobre la història marítima i les activitats comercials de l'època romana en la zona. La FAVEPA emfatitza que la bassa romana és una finestra al passat que ens connecta amb les nostres arrels i ens ajuda a comprendre millor la nostra identitat cultural.

Destacats