El Descens Internacional del Xúquer reuneix a més de 150 esportistes de sis països en la seua 61a edició

Guardar

Palistes durant el Descens Internacional del Xúquer
Palistes durant el Descens Internacional del Xúquer

El Descens Internacional del Xúquer, una emblemàtica cita que recupera la mítica Davallada del Xúquer, es troba en els últims preparatius per a celebrar la seua 61a edició els dies 10 i 11 de juny. En aquest any, la prova adquireix una dimensió internacional en reunir més de 150 esportistes de sis nacionalitats diferents: Portugal, França, Bielorússia, Itàlia, Dinamarca i Espanya. Aquests competidors recorreran un total de 19 quilòmetres en dues etapes al llarg del riu Xúquer, competint en les modalitats de K1, K2, C1 i C2.

L'esdeveniment comptarà amb la participació de destacats representants internacionals, com Víctor Manuel Taborda Félix, president de la Federació Portuguesa de Piragüisme, qui competirà juntament amb altres esportistes dels clubs d'Angra do Heroismo, així com 24 palistes de Crestuma. A més, diversos membres del club italià Amici dei Fiume provaran les aigües valencianes, juntament amb piragüistes de la regió d'Ardecha, coneguda pel seu famós descens fluvial, i Montpeller a França, entre altres.

Quant a la participació nacional, el panorama serà nodrit i divers, amb palistes provinents de diferents punts del país que no han volgut perdre's l'oportunitat de gaudir d'aquesta emocionant prova, que sens dubte servirà com un excel·lent preparatori per al XXX Campionat del Món de Piragüisme Marató, programat per a celebrar-se en Vejen-Kolding del 31 d'agost al 3 de setembre de 2023.

Alguns dels clubs nacionals destacats inclouen Cantàbria Multisport, que acudirà al Descens del Xúquer amb 11 participants, el Thader Caiac de Cieza amb 8 i Les Grajas de Conca amb 6 palistes. Altres clubs com Aranjuez, Canoe Valladolid i el Club Esportiu Tudela enviaran a quatre membres cadascun, mentre que el Fluvial de Lugo participarà amb dos i el de Salamanca Els Follets competirà amb un representant.

A més, els participants trobaran un potent contingent local, amb la presència de més d'una vintena de palistes del RCN Castelló, així com altres punts de l'Escúter Club d'Algemesí, un dels amfitrions d'aquest descens fluvial juntament amb Antella, que ha inscrit a 13 participants, i Cullera, que desplaçarà a una desena.

En la passada edició del Descens del Xúquer, els germans Marc i María Martínez Koshytska, de l'Escúter Club d'Algemesí, es van alçar amb els primers llocs en les categories K1 masculí i K1 femení, respectivament. Carlos Moreno es va proclamar campió K1 sènior masculí, revalidant la seua victòria de l'edició de 2021, mentre que Izan Aliaga es va coronar com el vencedor juvenil en la mateixa modalitat. El Club de Piragüisme de Silla també ha sigut un habitual en els podis d'aquesta competició, i no faltarà a la cita enguany.

"En aquest any preolímpic, marcat per la gran quantitat de proves programades, el nivell d'inscripcions del Descens del Xúquer no sols s'ha mantingut, sinó que compta amb una important presència internacional. Això ens dona la mesura de l'atractiu i potència d'aquesta prova que recupera una cita històrica com la Davallada del Xúquer", va afirmar Cinto.

El Descens popular del Xúquer també s'espera amb gran entusiasme, ja que ha aconseguit repetir l'èxit de participació de les edicions anteriors. A deu dies de donar l'eixida, s'ha anunciat que totes les places estan completes, i més de 250 persones de totes les edats gaudiran de les aigües i els paisatges del riu Xúquer en dos descensos no competitius que es duran a terme durant el dissabte i el diumenge al matí.

La modalitat popular del dissabte cobrirà un trajecte de 6 quilòmetres, partint des de Sumacàrcer fins a Antella, començant en l'espectacular Illa de l'Esgoletja i finalitzant en l'Assut d'Antella. D'altra banda, el recorregut del diumenge iniciarà en el pont de ferro d'Alzira i conclourà en l'hangar de piragües d'Algemesí, abastant un total de 5 quilòmetres.

El Descens Internacional del Xúquer, que va reprendre en 2021 la històrica Davallada del Xúquer, ha aconseguit duplicar el nombre de participants en només dues edicions i ara forma part del calendari d'esdeveniments d'interés de la Real Federació Espanyola de Piragüisme.

Aquest esdeveniment no sols ofereix als participants una competició esportiva d'alt nivell, sinó també l'oportunitat de descobrir l'oferta turística de la comarca, amb el riu Xúquer com a eix principal. A més, enguany la prova coincideix amb la Fira Modernista de Carcaixent, la qual cosa permetrà als palistes i els seus acompanyants gaudir del patrimoni modernista i cultural de la localitat.

El Descens Internacional del Xúquer està organitzat pel Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d'Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d'Antella i Club de Piragüisme l'Almenara de Sumacàrcer, així com els municipis d'Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola, Carcaixent, Antella i Sumacàrcer. La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i València Turisme/Diputació de València brinden la seua col·laboració, i la Fundació Trinidad Alfonso, a través d'Emprén Esport i Caixa Rural Algemesí, també donen suport a l'esdeveniment.

Destacats