Darias defensa la necessitat de visibilitzar la salut mental, trencar silencis i passar a l'acció

Aquest diumenge 10 d'octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Guardar

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, mira al president del Govern, Pedro Sánchez, en l'acte institucional ‘Salut Mental i COVID-19’, en el Palau de la Moncloa
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, mira al president del Govern, Pedro Sánchez, en l'acte institucional ‘Salut Mental i COVID-19’, en el Palau de la Moncloa

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha defensat la necessitat de visibilitzar l'existència de la salut mental, trencar silencis i actuar en conseqüència per a aconseguir una salut integral i inclusiva, com a pilar fonamental del benestar, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra aquest diumenge 10 d'octubre.

"Sense salut mental no hi ha salut, per la qual cosa és absolutament necessari sempre, però especialment en aquest temps visibilitzar-la", ha subratllat la ministra de Sanitat en un comunicat.

La ministra ha apostat per convertir en una de les fortaleses del SNS l'atenció a la salut mental, tant en primària com en hospitalària, intensificant els esforços perquè es complisca el lema triat per l'Organització Mundial de la Salut per a aquest 10 d'octubre de 2021: "Atenció de salut mental per a tots: fem-la realitat".

Darias ha explicat com, en matèria de salut mental, no sols "hem passat del silenci, al debat", sinó que ara, correspon passar "del debat a l'acció". En aquest sentit s'ha referit a l'actualització de totes les eines disponibles poder respondre, des d'un enfocament transversal i de salut pública, als desafiaments presents i futurs de la salut mental.

Entre elles, ha recordat, la creació de l'especialitat de Psiquiatria Infantil i de l'Adolescència, que formarà part, des de l'any pròxim, de l'oferta de la Formació Sanitària Especialitzada. De la mateixa manera s'està actualitzant l'Estratègia de Salut Mental, comptant amb la participació de les societats científiques, de les associacions de pacients i familiars i les Comunitats i Ciutats Autònomes.

Es tracta, segons ha explicat Darias, d'un document marc que té en compte les necessitats de present i de futur i que es troba alineat amb els principis del Pla d'Acció Europeu en Salut Mental 2021-2025 que impulsa el Comité permanent de l'OMS-Euro. Aquesta actualització comptarà amb un nou enfocament basat en la promoció de la salut mental, la prevenció de la conducta suïcida i la interacció amb l'entorn familiar, posant èmfasi en els drets i autonomia del pacient.

Així mateix, entre les seues metes es troben l'atenció a la infància i a l'adolescència, avançar en la integració social, reduir l'estigma i limitar al màxim les intervencions involuntàries.

L'Estratègia de Salut Mental constitueix el marc global, dins del qual s'inclouran les diferents accions que responen a una visió integral que combina prevenció, diagnòstic i tractament de les persones amb trastorns de salut mental.

Arxivat a:

Destacats