La cultura de la donació cala en la societat: "no hi ha acte més heroic que regalar vides"

En 2023, la Comunitat Valenciana va batre el rècord històric de trasplantaments d'òrgans amb 609

Guardar

Trasplantament de pulmó a l'Hospital La Fe de València
Trasplantament de pulmó a l'Hospital La Fe de València

En el primer trimestre de l'any, la donació d'òrgans a Espanya es va incrementar en un 11% respecte a 2023, d'acord amb l'ONT (Organització Nacional de Trasplantaments). Les campanyes de conscienciació que realitzen diferents associacions de pacients, com és el cas de l'Associació Valenciana de Trasplantats de Cor i Pulmó (AVATCOR), que recentment va gravar la iniciativa 'Projecte Escola d'Herois', en la qual apareixen professionals sanitaris de l'Hospital La Fe de València, "contribuïxen a crear una cultura de la donació que es traduïx en oferiments espontanis dels familiars, així com la constatació de voluntats anticipades per a la donació dels pacients morts", explica Ana Tur, coordinadora de Trasplantaments de l'Hospital La Fe.

Una promoció de la donació d'òrgans, més que necessària, que no només va ajudar al fet que, en 2023, en la Comunitat Valenciana hi haguera 289 donants – amb un increment del 9,6% respecte a l'any anterior – sinó que, a més, en el territori valencià es va batre un rècord històric de trasplantaments: 609 trasplantaments d'òrgans sòlids, la qual cosa va suposar un augment del 12,7%. Concretament, apunta Ana Tur, "l'Hospital Universitari i Politècnic la Fe va realitzar l'any passat un total de 341 trasplantaments d'òrgans, xifra que suposa un increment del 13% respecte al nombre de trasplantaments realitzat l'any anterior. A més, va ser el primer hospital d'Espanya en nombre de trasplantaments cardíacs i hepàtics i, el segon en trasplantaments pulmonars".

Espanya és líder mundial en trasplantaments d'òrgans. I és que, cada any, es comptabilitzen, aproximadament, 2.300 donants dels quals es realitzen 5.300 trasplantaments anuals. Un acte de generositat que salva vides. I és que com expliquen en la campanya 'Projecte Escola d'Herois', "quan un pacient es troba en una situació terminal per una malaltia incurable focalitzada en un òrgan, i s'han esgotat tots els tractaments terapèutics possibles, el trasplantament és l'única solució per a continuar vivint".

Per a realitzar el procediment, des de l'ONT es coordina tot un dispositiu perquè l'òrgan, estiga on estiga, i el pacient, estiga on estiga, arriben al mateix temps a l'hospital per a iniciar el trasplantament i assegurar l'èxit.

 Trasplantament d'òrgans
Trasplantament d'òrgans

Però, tots som aptes per a ser donants? Com explica la coordinadora de Trasplantaments de l'Hospital La Fe, Ana Tur, "en principi, es valoren tots els oferiments de donació excepte pacients amb malalties infecte-contagioses, neoplàsies malignes o determinades patologies que pogueren transmetre's al receptor". D'esta manera, amb un mateix donant, es pot salvar la vida de 7 o 8 persones. I és que, d'una banda, es trasplanten els òrgans sòlids, és a dir, el cor, pulmons, renyons o fetge; però també es duen a terme una altra sèrie de trasplantaments, com el de còrnia, on la vida del pacient no corre perill, però sí que li permet millorar la seua qualitat de vida de manera molt significativa, per exemple, recuperant la vista.

Entre les principals reticències a l'hora d'acceptar la donació d'òrgans, Ana Tur assenyala que "en línies generals, està relacionat amb motius culturals i/o qüestions religioses, però també influïx la idea de la distorsió de la imatge corporal". No obstant això, per a molts altres, la idea de la donació és una forma que el mort puga continuar "vivint" a través d'altres persones.

Des de l'Escola d'Herois s'anima a la ciutadania a informar-se per a ser donant d'òrgans, perquè "no hi ha acte més heroic que regalar vida". Així, la seua activitat se centra en la conscienciació i difusió en els col·legis i instituts per a fomentar els valors de generositat i altruisme en els joves, perquè ells són el futur de la nostra societat.

https://www.youtube.com/watch?v=WPTmXUixLDc

La Comunitat Valenciana, líder mundial en donació i trasplantaments d'òrgans

La Comunitat Valenciana es posiciona com una regió líder a escala mundial quant a donació i trasplantaments d'òrgans es referix. Tal com reflectixen les dades, els hospitals valencians han aconseguit un rècord històric en 2023 en aconseguir els 289 donants i realitzar 609 trasplantaments – 355 trasplantaments renals, 139 trasplantaments hepàtics, 35 trasplantaments cardíacs, 74 pulmonars i 6 de pàncrees –. Amb una xifra de 52,5 donants per milió de població, el territori valencià se situa per damunt de la mitjana estatal (48,9 pmp) i europea (20,9 pmp). Unes xifres que situen a la Comunitat Valenciana com una de les regions de més de 5 milions d'habitants amb la taxa més elevada a nivell mundial.

Després de conéixer-se estes dades, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, expressava la seua satisfacció perquè "no es tracta de números, sinó de totes i cadascuna d'eixes persones que han mostrat el major acte de generositat, com és la donació d'òrgans, per a salvar la vida d'altres persones o millorar la seua qualitat de vida".

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, també destacava "la professionalitat i l'alt grau de preparació, implicació i coordinació de tots els servicis sanitaris per a realitzar tots estos trasplantaments", al mateix temps que realitzen una menció especial als donants i les seues famílies "per la decisió tan transcendent que van prendre en un moment molt difícil de les seues vides".

I en 2024...

La tendència seguix a l'alça en la Comunitat Valenciana. De fet, en el primer trimestre de 2024 s'ha registrat un notable increment de l'activitat de trasplantaments amb un total de 176 fins al mes de març, la qual cosa representa un augment del 33% en comparació amb el mateix període de l'any anterior.

Per hospitals, l'Hospital La Fe de València ha destacat per la seua activitat trasplantadora, realitzant un total de 105 trasplantaments fins a març, la qual cosa representa un augment del 33,33% en comparació amb l'any anterior. L'Hospital General Doctor Balmis d'Alacant i l'Hospital General de Castelló també han mantingut una important activitat trasplantadora, amb 26 i 12 trasplantaments respectivament.

Quant a la tipologia de donació d'òrgans, les donacions en asistòlia o de pacients amb parada cardiorespiratòria han sigut les més freqüents, seguides de les donacions de pacients amb mort cerebral o encefàlica i les donacions de donant viu.

Destacats