Criar a un fill costa 710 euros al mes en la Comunitat Valenciana

Són 157 euros més al mes que fa quatre anys

Guardar

Un xiquet i una xiqueta, jugant
Un xiquet i una xiqueta, jugant

Roba, bolquers, joguets, menjar, escolarització... Criar un fill o filla suposa un desemborsament econòmic impossible d'assumir per a moltes famílies, que es dissuadeixen de la idea de tindre descendència davant l'escalada de preus experimentada en els últims mesos en diferents sectors.

A més, es tracta d'un cost que va augmentant a mesura que el xiquet o xiqueta creix a causa de la conciliació, a l'augment d'aliment, a la compra de roba i calçat... Però també al fet de buscar habitatges més grans o de pagar més per les despeses del dia a dia d'una casa.

Però, que costa criar a un xiquet o xiqueta? Segons l'informe 'El cost de la criança' de Save the Children, en la Comunitat Valenciana el cost actual és de 710 euros al mes, 38 euros més que per al conjunt de l'Estat, que se situa en 672 euros de mitjana, i 157 euros més que fa quatre anys.

Per a les 130.000 llars valencians empobrides és directament impossible cobrir aquesta despesa fins i tot dedicant tots els seus ingressos a això. Una situació insostenible que s'ha vist agreujada en els últims mesos, ja que, el juliol de 2018, quan es va realitzar el primer càlcul, el cost de criar a un fill en la Comunitat Valenciana era d'una mitjana de 553 euros mensuals. En menys de quatre anys, la cura dels xiquets ha augmentat un 28,4%; és a dir, 157 euros més al mes.

Des de llavors, fins a març de 2022, la inflació en la Comunitat ha augmentat un 12%. Si es compara aquest resultat amb les despeses de la criança, s'observa que a la regió alguns han augmentat en un valor similar al de la inflació, com l'alimentació (+13%), la higiene (+9%), la roba i el calçat (+13%) o l'habitatge (+10%), però altres en un percentatge molt major com l'oci i els joguets (+35%), els mobles i estris (+20%) o l'educació (+72%).

Per franges d'edat, entre els 0 i els 3 anys la despesa més elevada (quasi un terç del total) és el de conciliació: escola infantil, cangurs... A partir dels 7 anys, la partida més elevada és la d'educació, mentre en la franja de 13 a 17 anys el que més costa és l'alimentació i despeses extra com a activitats d'oci o pagues setmanals.

Arxivat a:

Destacats