La Conselleria d'Igualtat activa el pla de mesures contra la calor en els centres de persones majors dependents

S'inclou una sèrie d'actuacions i recomanacions per a evitar la deshidratació davant l'ona de calor d'aquests dies

Guardar

Una persona mayor
Una persona mayor

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha difós als centres residencials i als Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM) dependents de la Conselleria una sèrie d'actuacions i mesures preventives, per a evitar que les altes temperatures previstes per a aquests dies suposen un risc per a la salut de les persones usuàries.

Aquest protocol té com a objectiu general facilitar informació d'utilitat als professionals sociosanitaris dels centres per a la prevenció, detecció precoç i tractament dels efectes que puguen tindre les onades de calor en les persones majors, especialment les que es troben en situació de dependència, que són considerades d'alt risc.

Les actuacions del programa es basen, en primer lloc, en la vigilància meteorològica, la previsió de temperatura de la qual i humitat pot realitzar-se amb bastant precisió uns dies abans que es produïsca en un territori concret.

En funció d'unes temperatures llindars s'estableixen diferents nivells de risc i les mesures a adoptar: Nivell 0 (verd) d'informació i vigilància, Nivell 1 (groc) d'alerta de risc, i nivell 2 (taronja) i nivell 3 (roig) de mesures d'intervenció.

Recomanacions nutricionals

Els períodes calorosos i les onades de calor poden agreujar problemes de salut ja existents i els seus efectes poden aparéixer en tots els grups d'edat; no obstant això, algunes persones presenten un risc major enfront dels efectes de la calor.

Hi ha col·lectius especialment sensibles a la calor excessiva, com les persones majors, que són més vulnerables a la deshidratació com a resultat d'una menor sensació de set, menor eficàcia de la seua funció renal i els fàrmacs que incrementen la pèrdua de líquids.

Per aqueix motiu, la Conselleria inclou en el pla de mesures una sèrie de recomanacions nutricionals per a combatre la deshidratació en les persones dependents institucionalitzades o usuàries dels centres de majors.

Entre les mesures destaquen les següents:

  • Afavorir la presa regular d'aigua, de set a huit gots diaris, facilitant la seua disponibilitat mitjançant pitxers o dispensadors en llocs de còmode accés per als residents. Per als residents amb major risc se suggereix l'ús de botelles d'aigua etiquetades i individualitzades.
  • Incrementar la ingesta d'aliments líquids i disposar també de begudes isotòniques.
  • Administrar els líquids a temperatura adequada, sense que estiguen excessivament freds, de manera periòdica i repartida al llarg del dia, reforçant a més les preses de mitjana demà, berenar i sopar.
  • Augmentar el consum de fruites i verdures.
  • Evitar menjars massa copiosos i aliments excessivament condimentats o elaborats.
  • Evitar situacions que puguen afavorir quadres de deshidratació.

El protocol inclou també recomanacions sobre la supervisió dels tractaments mèdics, així com la conservació i transport dels medicaments.

Destacats