Condemnen a Sanitat a pagar 20.000€ a una pacient amb seqüeles a la qual no es va informar dels riscos d'una mastectomia

Guardar

Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)
Façana del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)

La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha condemnat a la Conselleria de Sanitat a indemnitzar amb 20.000 euros a una dona a la qual no se'l va informar degudament de les circumstàncies, riscos i alternatives possibles a la mastectomia que se li va practicar i que li va deixar greus seqüeles.

Així es desprén de la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual el tribunal estima parcialment el recurs interposat per l'afectada contra la desestimació per silenci administratiu de la reclamació de responsabilitat patrimonial presentada contra l'Administració.

La dona, amb antecedents familiars de càncer de mama, es va sotmetre a una cirurgia de mastectomia bilateral sense que li realitzaren un estudi genètic previ i amb greus complicacions posteriors.

Així, l'afectada, representada per la lletrada Carmen Romero, va interposar una reclamació davant l'Administració, a la qual demanava 400.000 euros, per haver-se-li intervingut per equivocació de mastectomia radical bilateral i buidament axil·lar amb reconstrucció mamària immediata; no informar-lo convenientment ni fer-li un estudi previ genètic previ a l'operació; i per fer-li de manera negligent el seguiment postquirúrgic i postoperatori.

A aquesta pretensió es va oposar l'Administració i asseguradora codemandada en entendre que no hi havia cap acreditació de la infracció de la lex artis. En qualsevol cas, consideraven la quantitat reclamada com a desproporcionada.

La Sala, després d'estudiar el cas, ha estimat parcialment el recurs de l'afectada en entendre que la pacient no va resultar degudament informada de les circumstàncies, riscos i alternatives possibles a la intervenció practicada.

Sobre aquest tema, indica que, a diferència del consentiment a l'aplicació anestèsica subscrit per la dona, el referit a la intervenció quirúrgica de mastectomia no figura ni tan sols emplenat. "No existeix rastre" d'aquest, afig.

No obstant això, la Sala no admet que la recurrent haja sigut intervinguda per equivocació perquè a l'operació s'arriba en 2012 una vegada constatada la voluntat de l'afectada i davant els seus antecedents personals i familiars; ni que no li fóra subministrada antibioteràpia amb caràcter previ a la intervenció.

Així mateix, el tribunal no considera que la intervenció i subsegüents hagen sigut realitzades de manera negligent amb defectuós seguiment postquirúrgic i postoperatori perquè no hi ha proves d'índole tècnica determinants.

Per tot, valorant el menyscapte derivat dels riscos vinculats a la pràctica de les intervencions, que no s'han acreditat contràries a la lex artis ad hoc, el tribunal fixa una indemnització de 20.000 euros.

Arxivat a:

Destacats