La Comunitat Valenciana tindrà tres centres d'atenció integral a víctimes de violència sexual

Abans que finalitzen 2024 s'obriran un centre en cada capital de província de la Comunitat Valenciana

Guardar

Manifestació del 25N a València (Xisco Navarro)
Manifestació del 25N a València (Xisco Navarro)

La Comunitat Valenciana obrirà els seus primers tres centres d'atenció integral a víctimes de violència sexual abans que finalitze 2024. Segons el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, els nous centres estaran situats en les capitals de província de la Comunitat: València, Alacant i Castelló de la Plana, i oferiran un servici essencial per a les víctimes les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.

Este anunci és part de l'aposta del Consell per millorar l'atenció i protecció de les víctimes de violència sexual. Mazón destaca la importància d'esta mesura, subratllant que, a diferència del govern anterior, la seua administració prioritza "la gestió, el rigor i l'eficàcia" per damunt de les accions simbòliques com a "pancartes o samarretes". En paraules del president, "les pancartes no salven vides, la bona gestió, el rigor i l'eficàcia, sí".

Característiques dels nous centres

Els nous centres comptaran amb un enfocament integral i multidisciplinari, amb una atenció immediata. L'accés a estos servicis serà continu, operant les 24 hores del dia, cada dia de l'any. Esta atenció integral és clau per a assegurar que les víctimes tinguen el suport necessari des del primer moment i durant tot el procés de recuperació.

A més, l'oferta d'atenció es complementarà amb el telèfon gratuït 922 00 22, que va ser habilitat al març d'enguany i que ja ha atés 421 persones, segons va informar el mateix Mazón durant el Debat de Política General celebrat la setmana passada. Este servici telefònic ha demostrat ser una ferramenta eficaç per a oferir ajuda ràpida i accessible a les víctimes de violència sexual, i continuarà operant en paral·lel als nous centres.

La posada en marxa d'estos centres forma part d'un esforç major per part del Consell de la Generalitat per a prioritzar les polítiques d'igualtat i la lluita contra la violència de gènere. El president va posar l'accent en la necessitat d'actuar amb responsabilitat i diligència en estos temes, recordant que la seua administració ha adjudicat i firmat els contractes per al servici d'atenció telefònica dels centres Dona 24 hores, que, segons Mazón, van estar "sense licitar durant quatre anys" sota l'anterior govern del Botànic.

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón

Atenció a menors

En el context de les mesures de protecció a víctimes de violència sexual, s'ha consolidat el Servici d'Atenció a Xiquets, Xiquetes i Adolescents víctimes de violència sexual (SAANNA) com un referent en la Comunitat Valenciana. Este servici, orientat a la intervenció rehabilitadora de menors que han patit violència sexual, ha sigut fonamental per a abordar esta problemàtica.

Durant el primer semestre de 2024, el SAANNA va atendre 470 menors, la qual cosa representa un increment del 10 % respecte al mateix període de l'any anterior, quan es van atendre 422 persones. Este augment en el nombre de casos atesos reflectix un esforç continuat en la detecció de situacions de violència sexual, així com una major sensibilització social i una intervenció més efectiva per part dels equips professionals que integren este servici.

El SAANNA oferix una atenció integral als menors afectats, que inclou no sols assistència psicològica, sinó també suport social i jurídic. L'objectiu és millorar l'estat emocional de les víctimes, reduir els efectes negatius de la violència sexual i proporcionar ferramentes tant a les víctimes com al seu entorn per a previndre la victimització secundària, és a dir, el mal addicional que poden patir en enfrontar-se als processos judicials o a l'estigma social.

Coordinació i compromís del Consell

Una de les claus de l'èxit del SAANNA és la coordinació amb altres servicis de protecció de la Generalitat Valenciana. Esta sinergia entre diferents àrees d'intervenció garantix que els menors reben una atenció integral i contínua, des del moment en què es detecta el cas fins a la seua total recuperació.

El servici també inclou un programa específic per a atendre menors responsables de violència sexual infantil, que no poden ser imputats a causa de la seua edat. Este enfocament preventiu busca no sols protegir les víctimes, sinó també treballar amb els agressors per a evitar que reincidisquen en esta mena de conductes.

Des de la Direcció General de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, a la qual està adscrit el SAANNA, es manté el compromís ferm de continuar millorant els servicis destinats a la protecció dels menors. La vicepresidència i la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda treballen de manera contínua per a reforçar els programes d'atenció a víctimes de violència sexual i altres tipus de violència infantil.

Major protecció

L'anunci dels tres nous centres d'atenció integral i la consolidació del SAANNA reflectixen un compromís del Consell de Mazón amb la protecció i el suport a les víctimes de violència sexual. Estes mesures no sols són un pas endavant en termes d'infraestructura i recursos, sinó també en la forma en què la societat aborda la violència sexual.

La creació de centres especialitzats i la millora dels servicis existents formen part d'una estratègia més àmplia per a garantir que les víctimes, especialment les més vulnerables, reben l'atenció necessària.

Destacats