La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha notificat que el Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana supera els 2.500 exemplars protegits, per la qual cosa continua sent la primera comunitat autònoma d'àmbit estatal.
El director general del Medi natural i Animal, Luis Gomis, ha assenyalat que "la localitat que més exemplars suma és Chiva, a la província de València, amb la incorporació de 83 arbres, la majoria dels quals són garroferes".
A més, s'han identificat 181 exemplars que s'incorporaran a la pròxima actualització, prevista per a finals de 2024 o els primers mesos de 2025. De moment, les noves dades per al catàleg impliquen un augment del 6,5% des de l'última versió, aprovada el març de 2023.
Així, amb estes dades, el catàleg passaria a contindre un total de 2.609 exemplars arboris, tots ells legalment protegits. Això convertix a la Comunitat Valenciana "en la primera autonomia quant a nombre d'arbres protegits, gràcies, en gran manera, al fet que comptem amb una normativa ambiciosa amb una diversitat de criteris per a la protecció d'exemplars" ha destacat el director general.
En este sentit, ha manifestat que "som pioners en la protecció del patrimoni arbori, clau fonamental per a conservar la nostra biodiversitat i treballar contra l'escalfament global. A més, el catàleg és una ferramenta de sensibilització que ajuda a posar en valor la gran riquesa natural que tenim en el nostre territori".
Espècies més representades
Per a estes noves incorporacions, l'espècie més nombrosa seria la garrofera amb 82 exemplars, seguit de la palmera datilera, que suma un total de 53 exemplars, molts d'ells situats a Mutxamel (Alacant). Per darrere, s'inclouen espècies com el ficus amb 7 exemplars, així com garroferes i oliveres amb 5, entre altres.
A més de les labors de gestió del Catàleg, la Direcció General de Medi natural i Animal, a través de l'equip de patrimoni arbori del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), desenrotlla també les tasques de seguiment i conservació dels exemplars amb l'objectiu de mantindre o millorar el seu estat.