La Comunitat Valenciana, líder en reciclatge d'envasos plàstics domèstics

A Espanya ha augmentat un 10% el reciclatge d'aquests envasos, aconseguint-se els 677.096 tones

Guardar

Una dona reciclant un got de plàstic (Julio Lopez)
Una dona reciclant un got de plàstic (Julio Lopez)

És un fet que el reciclatge de plàstic està a l'ordre del dia. Segons l'informe de 2021 de l'entitat sense ànim de lucre Cicloplast, cada ciutadà espanyol va reciclar 14,3 quilos d'envasos plàstics domèstics, quasi quilo i mig més per habitant que l'any anterior i deu vegades més que l'any 2000. Amb aquestes dades, podem dir que Espanya manté, un any més, els bons resultats de reciclatge gràcies al seu compromís amb el projecte i la seua implicació amb la recollida selectiva municipal. És més, disposa de 50.000 punts de recollida amb més de mig milió de papereres i contenidors així com l'extensió del model amb màquines i contenidors de reciclar, en el qual es pot intercanviar residus per donacions socials o premis.

Contenedores de reciclaje
Contenidors de reciclatge

Efectes de la pandèmia

El reciclatge ha eixit reforçat després de la pandèmia provocada per la COVID-19, tal com asseguren les dades, ja que la pandèmia ens va ensenyar a estalviar, consumir de manera més responsable (malgrat haver augmentat un 2,1%) i a prendre consciència de la situació que es vivia. De fet, 2,5 milions d'espanyols van afirmar que van començar a reciclar nous residus durant el confinament segons l'estudi "La sostenibilitat, el compromís mediambiental i el reciclatge després de la COVID-19" de l'entitat Focus per a Ecoembes. D'ells, quasi la meitat (45,4%) ho va fer amb els envasos del contenidor groc, és a dir, els envasos de plàstic, llandes o brics. És més, en els últims cinc anys, el reciclatge en els contenidors grocs ha augmentat un 34,6% segons Cicloplast.

És més, durant 2020 el bot A.I.R-i que resol dubtes sobre el reciclatge, va registrar quasi 12.000 consultes relacionades amb residus.

Per comunitats autònomes

La mitjana espanyola és de 14,3 kg d'envasos per habitant, com ja hem dit anteriorment. No obstant això, algunes comunitats autònomes han superat la mitjana nacional. Les comunitats que més reciclen el plàstic són la Comunitat Valenciana (19 kg/hab.), Balears (16,1 kg/hab.), Andalusia (16 kg/hab.), Catalunya (14,6 kg/hab.), Canàries (14,2 kg/hab.), Murcia (13,8 kg/hab.). La mitjana nacional en 21 anys ha passat d'1,4 kg a 14,3 kg per habitant.

Reciclaje de plástico por comunidades autónomas
Reciclatge de plàstic per comunitats autònomes

Reciclatge a Europa

Espanya encara ocupa els primers llocs del rànquing europeu, tal com indica l'informe de 2020 d'European Plastic Recycling and Recovery Organization (EPRO). Després d'ella, se situa Itàlia, Regne Unit, Suïssa o França. La que més recicla, segons l'informe, és Alemanya.

Nou Sistema Col·lectiu per a Envasos Industrials Comercials

El projecte de Reial decret d'Envasos i Residus d'Envasos, que transposa la vigent Directiva, inclou l'obligació de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) també per als envasos comercials i industrials. Això suposarà un abans i després en la gestió d'aquests envasos per a les empreses. Un total de 180 empreses dels plàstics, química, cautxú o construcció s'han unit ja a aquest projecte per a continuar impulsant la circularitat amb el reciclatge amb la màxima eficiència per a així aconseguir els objectius legals marcats per la Unió Europea.

Espanya ja ha obtingut segons Cicloplast l'índex de reciclatge del 51,5%, superant així la finalitat marcada per la Unió Europea del 50% en 2025.

La directora general de Cicloplast, Isabel Goyena, ha assegurat que "els resultats de reciclatge de plàstics a Espanya són molt positius, però es pot continuar millorant. La indústria continua treballant en ecodisseny, innovació amb nous processos de reciclatge com el químic que permeten incorporar, cada vegada més, plàstic reciclat als productes. Animem a totes les empreses a unir-se al projecte de SCRAP en el qual estem treballant, que els facilitarà a complir amb el nou Reial decret d'envasos i a millorar el reciclatge. També necessitem el suport de l'administració amb un marc jurídic estable que done seguretat a les empreses per a continuar invertint en economia circular i evitar mesures discriminatòries i que afectaran la butxaca del consumidor, com l'impost als envasos de plàstic no reutilitzables".

Arxivat a:

Destacats