Fa només uns dies que va acabar el termini perquè les famílies valencianes votaren la llengua predominant dels seus fills a les aules d'infantil, primària i secundària. Una anàlisi dels resultats elaborat per la Generalitat Valenciana revela importants diferències en l'ús del valencià i el castellà en les diferents comarques. Mentre que en algunes regions el valencià és clarament predominant, en unes altres el castellà continua sent la llengua més parlada.
La provincia d'Alacant: el castellano predomina en el sur i la costa
La província d'Alacant és una de les zones amb major diversitat lingüística de la Comunitat Valenciana. Al llarg del seu territori, s'observa una clara divisió entre el nord i el sud quant a l'ús del valencià i el castellà. Mentre que en algunes comarques el castellà és clarament majoritari, unes altres mostren una gran presència del valencià, especialment a l'interior.
En el sud d'Alacant, el castellà és la llengua predominant. Exemples clars d'això són comarques com El Baix Segura, on un 95,25% de la població parla castellà, i El Vinalopó Mitjà, amb un 74,67% de castellanoparlants. Altres comarques on el castellà té una forta presència són L'Alacantí (75,61%) i L'Alt Vinalopó (83,17%). Estes dades són indicatives de la influència històrica de les àrees de la costa i de la migració, particularment des d'altres regions d'Espanya.
No obstant això, en algunes comarques de l'interior de la província d'Alacant, el valencià continua sent la llengua predominant. Comarques com El Comtat (87,63%) i La Marina Alta (71,62%) presenten una clara inclinació cap a l'ús del valencià. A més, localitats com L'Alcoià (60,09%) mostren un equilibri interessant entre totes dues llengües, encara que el valencià continua sent la llengua d'ús més habitual.
La provincia de Castelló: el valencià predomina en la majoria de les comarques
La província de Castelló es caracteritza per una forta presència del valencià , especialment en el nord de la regió. Comarques com Els Ports (93,20%) i L'Alt Maestrat (94,71%) mostren un ús del valencià que supera el 90%, la qual cosa reflectix la profunda tradició lingüística d'estes àrees. Estes dades són indicatives de la resistència i la conservació del valencià en territoris més allunyats de la costa i de les grans urbs.
En altres comarques de Castelló, com El Baix Maestrat (80,56%) i La Plana Baixa (75,74%), el valencià també és majoritari, encara que en menor mesura. A LA Plana Alta, un 66,65% de la població utilitza el valencià, la qual cosa demostra que, encara que la llengua valenciana continua sent molt utilitzada, el castellà també té una presència notable.
D'altra banda, en algunes comarques de l'interior, el castellà continua sent la llengua predominant. Comarques com L'Alt Palància (71,61%) i L'Alt Millars (64,71%) mostren una inclinació més forta cap a l'ús del castellà.
La provincia de València: un equilibri entre el valencià i el castellà
La província de València és la més equilibrada quant a l'ús de les dues llengües. En moltes comarques, tant el valencià com el castellà tenen una presència significativa, la qual cosa reflectix la convivència de totes dues llengües en l'àmbit rural i urbà.
Comarques com La Ribera Baixa (85,81%) i La Ribera Alta (80,49%) tenen una clara predominança del valencià. En estes àrees, l'ús del valencià continua sent un component essencial de la identitat local i es manté molt forta malgrat els canvis demogràfics i socioeconòmics.
En altres comarques, com La Safor (79,37%) i La Costera (77,10%), el valencià també té una gran presència, encara que el castellà ha guanyat terreny en àrees més urbanitzades. Això reflectix una tendència comuna en moltes àrees rurals de la província de València, on el valencià continua sent la llengua habitual dels habitants, però el castellà està guanyant terreny a les ciutats i àrees més turístiques.
No obstant això, en algunes comarques com La Plana d'Utiel-Requena (92,96%) i La Vall de Cofrentes-Ayora (87,20%), el castellà és la llengua majoritària, la qual cosa reflectix la influència històrica del castellà en aquestes regions, especialment a l'interior de la província.
Altres dades interessants mostren que en comarques com L'Horta Sud, el 64,92% de la població parla valencià, mentre que a L'Horta Nord, la xifra baixa al 55,26% , reflectint la progressiva influència del castellà en zones urbanes pròximes a la capital.
Municipis amb ús predominant del valencià i el castellà
L'informe també revela les diferències en l'ús del valencià i el castellà a nivell municipal, on s'observen grans disparitats.
A la província d'Alacant, alguns municipis com Agres (93,94%) i Beniarrés (96,88%) mostren una predominança clara del valencià . En canvi, en ciutats com Orihuela (98,06%) i Torrevieja (97,84%), el castellà és l'idioma majoritari.
En el sud d'Alacant, alguns municipis com Elda (95,77%) i Villena (94,37%) mostren una marcada preferència pel castellà , mentre que a Alcoi (59,66%) i Benidorm (46,66%), s'observa una convivència significativa entre tots dos idiomes. Estos municipis reflectixen com la migració i el turisme han influït en la dinàmica lingüística de la regió.
A la província de Castelló, municipis com Morella (91,49%) i Vinaròs (80,73%) evidencien la forta presència del valencià , mentre que Segorbe (71,46%) i Jérica (53,19%) mostren un ús predominant del castellà .
A la província de València, la capital, València (63,86% castellà, 36,14% valencià), es presenta com un cas exemplar d'equilibri entre totes dues llengües. No obstant això, localitats com Gandia (70,81%) i Sueca (88,48%) continuen tenint una clara preferència pel valencià . En municipis com Quatretonda (97,78%), Simat de la Valldigna (99,22%) i Potries (100%), l'ús del valencià és quasi exclusiu.
Un mapa lingüístic divers i en evolució
L'autonomia presenta un panorama lingüístic divers, on tant el valencià com el castellà tenen una presència significativa en diferents zones. Encara que el valencià continua sent predominant en el nord i l'interior, el castellà manté la seua hegemonia en el sud i en moltes àrees urbanitzades. La convivència de totes dues llengües és una característica fonamental de la regió, i la seua distribució està influïda per una sèrie de factors històrics, geogràfics i socioeconòmics. Esta anàlisi posa de manifest la riquesa cultural de la Comunitat Valenciana i com la llengua continua sent un component central de la identitat valenciana.