Canals crema hui la foguera més gran del món

La cremà de la Foguera de Canals 2023 en honor a Sant Antoni Abat es realitzarà amb estrictes mesures de seguretat

Guardar

La Foguera de Canals, en flames
La Foguera de Canals, en flames

Com a marca la tradició i sota unes estrictes mesures de seguretat. Así transcorrerà en la tard-nit de hui la "cremà" de la Foguera de Canals, la més gran del món. Situada en la plaça Major d'aquesta localitat de la comarca de la Costera, milers de persones seran testimoni de com crema un de les icones festives més importants de la Comunitat Valenciana.

I és que aquesta foguera, reconeguda com la més gran del món en el Llibre Guinness dels Rècords, cremarà a partir de les 21 hores en un acte tradicional que ret homenatge al patró de la ciutat, Sant Antoni Abat.

La hoguera de Canals, en llamas
La Foguera de Canals, en flames

Cremà de la Foguera

La cremà de la Foguera de Canals 2023 mantindrà el vessant tradicional però es realitzarà sota unes estrictes mesures de seguretat, fruit de diverses reunions entre Ajuntament, Policia Local i Consorci de Bombers. I és que un informe de 2018 realitzat precisament pel Consorci de Bombers advertia de la necessitat d'establir certes mesures, una necessitat que es va fer més urgent després de l'incident de 2020, en la qu aqueix va desplomar contra una façana d'una casa pròxima.

És per això que enguany els carrers Beat Nicolas Factor i Església quedaran buides i voltades al pas per a servir com a vies d'evacuació. L'única entrada a la plaça Major serà el carrer San Salvador.

A més, per primera vegada, s'instal·laran lones ignífugas que protegiran les façanes de l'església i dels habitatges més pròxims a la foguera. Aquestes lones estan dissenyades per a restar el mínim espai possible a les persones que acudisquen en la plaça Major, les quals podran, com és tradició, participar de l'encés de la Foguera.

Dispositivo de seguridad para quemar la hoguera de Canals
Dispositiu de seguretat per a cremar la foguera de Canals

Inici dels dies grans

Al contrari del que ocorre amb les Falles, l'encés de la foguera no suposa la fi de les festes, sinó més aviat el contrari. Pese al fet que Canals porta ja dies de celebracions, amb un cap de setmana en el qual es va poder gaudir d'un mercat ambulant d'artesania mentre es visitava la Foguera, és aquest dilluns el primer dia gran dels tres que celebra la localitat.

Así, la jornada de hui començarà amb els "Parells" infantils, el primer "vítol" i la baixada de la Bandera des de la Casa de la Vila i la missa en honor al patró. A la vesprada es presentarà als festers del 2024 i tindrà lloc la cavalcada de carrosses. Després de la cremà se celebrarà una cela de gala en el pavelló municipal que estarà amenitzat per l'Orquestra Mònaco.

El dimarts 17 és la jornada dedicada als actes religiosos. Durant el dia de Sant Antoni se celebra la Missa Major en honor en el patró, la mascletà i la processó.

Finalment, el dimecres, 18 de gener, les festes es tanquen amb el "Dia dels Parells", una de les jornades més esperades per veïns i visitants en tractar-se d'una festa singular en la qual els festers reparteixen regals pels carrers durant tot el dia, amb un final multitudinari en la plaça Major. Abans, a les 11.30 hores hi ha previst un esmorzar popular en el pavelló Ricardo Tormo. Les festes conclouran a les 21 hores amb un castell de focs artificials.

Destacats