La vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha anunciat que el pròxim Fòrum Social de Dones i Xiquetes amb Discapacitat celebrarà la seua VIII edició en la Comunitat Valenciana en 2025 "per a donar veu a les més vulnerables".
Així ho ha anunciat la vicepresidenta després de mantindre una reunió amb el president nacional de Cermi, Luis Cayo; el president de l'entitat en la Comunitat Valenciana, Luis Vañó, la vicepresidenta de Cermi Dona, Ana Peláez, i el secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande.
Camarero ha avançat també que el Consell estudia articular una estratègia específica per a dones amb discapacitat i la proposta de destinar part dels fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere per a les dones amb discapacitat, amb la finalitat de "prioritzar a les més vulnerables entre les vulnerables".
Els responsables de Cermi han explicat que l'elecció de Comunitat Valenciana "es fonamenta en el suport decidit de la Vicepresidència a la causa de les dones i xiquetes amb discapacitat", que ascendeix a 302.600 ciutadanes en la Comunitat Valenciana, el 61% del total de persones amb discapacitat de la comunitat autònoma.
En l'elecció ha influït també que "aquesta comunitat autònoma compte en molts punts amb les infraestructures adequades per a l'acompanyament necessari i una oferta hotelera suficient parell acollir la participació de 300 dones i xiquetes amb discapacitat", han afegit.
Susana Camarero s'ha mostrat "segura que la nostra comunitat estarà a l'altura d'aquest esdeveniment solidari i humanitari" i ha assegurat que el Consell "no escatimarà esforços per a preservar el dret a la plena ciutadania" de les persones amb discapacitat, i en particular de les dones, amb polítiques públiques efectives" en la Comunitat Valenciana.
La vicepresidenta de Cermi Dona ha apuntat que el congrés tindrà lloc entre el 24 i el 26 de novembre del pròxim any i que s'emmarca entorn del 25N, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, "la qual cosa ofereix una oportunitat única per a reflexionar sobre aquesta tràgica realitat, així com per a afermar xarxes i aliances amb les organitzacions de dones i el moviment feminista".
Peláez ha destacat que el congrés inclourà una ponència a càrrec d'una experta en discapacitat de Nacions Unitat i la lectura d'un manifest de les dones i xiquetes amb discapacitat amb motiu del 25N.
Col·laboració i diàleg social
La vicepresidenta del Consell ha garantit el diàleg i col·laboració amb Cermi i amb totes les entitats valencianes d'acció social "perquè sou les que ens permeteu avançar en el desenvolupament del nostre treball com a Govern", així com integrar les seues propostes en les polítiques públiques en matèria de discapacitat del Consell.
Cambrer ha reconegut "l'esforç de tots aquells que conformen el moviment associatiu per a aconseguir una societat més justa i humanitària" i, en concret, "la contribució especial i sense treva de Cermi a la integració efectiva de les persones amb discapacitat al nostre país".
La consellera de Serveis Socials ha assegurat que el Consell "continuarà treballant durant tota la legislatura per a donar garanties jurídiques a les entitats que redunden en la integració social de les persones més vulnerables".
"La integració ens concerneix i interpel·la a tots els sectors socials i des del Consell continuarem esforçant-nos per a desenvolupar actuacions i aportar recursos econòmics, no evadirem la nostra responsabilitat", ha indicat Cambrer.
En eixe sentit, s'ha referit a l'increment del 42,36% respecte a 2023 de les ajudes concedides per als anomenats "itineraris individualitzats de vida independent" per a persones amb discapacitat.
Destinades a promocionar l'autonomia personal i l'accessibilitat, aquestes ajudes han comptat amb un pressupost d'un milió d'euros per a enguany, un 15% més que l'anterior (850.000m euros).
Durant aquest exercici, ha augmentat també un 27,5% el nombre d'entitats beneficiàries (40 enfront de les 29 de l'exercici anterior) i ha crescut un 40, 4% el nombre d'itineraris concedits (500 enfront dels 298 de l'exercici anterior).
Cermi i les organitzacions de discapacitat
Cal recordar que Cermi és la plataforma de representació, defensa i acció de la ciutadania espanyola amb discapacitat i aglutina en tot el territori espanyol a més de 4,74 milions d'homes i dones amb discapacitat i les seues famílies, que constitueixen el 10% de la població espanyola.
En estos moments, Cermi engloba a les principals organitzacions estatals de persones amb discapacitat; diverses entitats adherides d'acció sectorial i dènou plataformes autonòmiques, que agrupen al seu torn més de 8.000 associacions i entitats.
Totes elles tenen comparteixen la reivindicació del reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat i la plena ciutadania en igualtat de drets i oportunitats que la resta de ciutadania.